fbpx

Знаете ли какъв ден е днес, 22 април?

den-na-zemiata-22-april

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Организатор на събитието става Гейлорд Нелсън — бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

Интересни факти за Деня на земята:

Всяка година хора от цял ​​свят празнуват Деня на Земята на 22 април. Фестивали, демонстрации и други дейности са планирани в градове навсякъде, за да привлечат вниманието към бързо изчерпващите се ресурси на Земята.

# 1

Повече от 20 милиона души са участвали в първия ден на Земята на 22 април 1970 година. Сенатор Гейлорд Нелсън организира празника, наречен още Еко – приятелски дни и започва да се чества в Съединените щати. Денят става световноприет през 1990 година.

# 2

През 2009 г. Организацията на обединените нации, преименува празника на “Междунаровден ден на Майката земя” .

# 3

За тазгодишният Ден на Земята се очаква да участват един милиард души от цял ​​свят .

# 4

Алберт Айнщайн е бил много напреднал мислител. Той е бил удостоен с Нобелова награда през 1931 г. за своите усилия в слънчевите и фотоволтаичните си експерименти.

# 5

Рециклирането на една алуминиева кутийка ще спести енергия, която е равна на работата на вашия телевизор в продължение на три часа.

# 6

Ако всички вестници бъдат рециклирани, 250 милиона дървета ще бъдат спасени. За всеки тон рециклирана хартия , 17 дървета са спасени. Американците изхвърлят £ 600 на хартия всяка година.

# 7

Ако изключите чешмата, докато си миете зъбите, ще спестите четири литра вода всеки ден. Като цяло, водата тече през кранчето в размер на два литра в минута .

# 8

Струва около 50 цента на година, за да се пият осем чаши вода всеки ден от кранчето . Ако пиете водата предимно от бутилки за вода а след това тя може да ви струва толкова, колкото $ 1,400.00 годишно.

# 9

Само около 27 на сто от бутилките за вода се рециклират. На бутилките , които не се рециклират, .може да им отнеме хиляди години, докато се разложат.

# 10

За всеки тон пластмаса, който се получава при рециклиране, се спестява до 2000 литра бензин .

# 11

Ако намалите времето си душ от пет минути ще спестите между 10 до 25 литра вода .

# 12

Отнема се около 100 литра вода, за да се направи един галон мляко.

# 13

Отнема се около 634 литра вода за производството на един хамбургер.

# 14

Вие може да рециклирате 84 процента от битовите си отпадъци .

# 15

Ако целият свят използва ресурси, колкото американците, ще са необходими повече от четири планети, за източници на тези ресурси.
Нека поне веднъж в годинита прочетем тези факти. Много вероятно е след това хиляди хора да променят начина си на живот в полза на каузата за по-добър живот на Майката природа.

Източник: sellcell.com

Създайте свой собствен онлайн магазин, 15 дневен пробен период

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *