fbpx

Знаете ли, че 9 декември е ден за магии?

икона на Света Анна Днес Православната църква почита зачатие на Света Анна. Тя е сочена за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос.

Като майка на Богородица, Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Свети Ана или Анино зачатие.

Народът почита този ден и като празник на врачките.

В нощта, срещу 9 декември, се правят заклинания, прокоби и магии. Тогава магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици.

Ето защо стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около селскостопанските постройки.

Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището.

Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

Според вярванията на дедите ни жените не трябва да работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът. Мъжете пък не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Анелия.

Да им е живо и здраво името! Наздраве!

Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Знаете ли, че 9 декември е ден за магии?

  1. Нямах представа, че този ден е свързан с магиите.Защо изобщо е нужно да има ден, който да бъде за различните магии.Лично аз съм против тях . Не смятам, че някой ако иска нещо трябва да направи магии на някой за да го имаили за да му се случи нещо лошо.Това си е малко или много вещерство за мен.Радвам, се че ни пишете и се надявам да разкажете за още някой празник нещо любопитно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *