fbpx

Защо времето “Лети”?

часовник, който лети

Американски изследователи откриха защо понякога имаме усещането, че времето лети, а в други случаи – че минава много по-бавно, пише “Дейли Мейл”. Екип от университета на Минесота в Минеаполис предлага ново разбиране за това как мозъкът тълкува изминаването на минутите и часовете.

Според учените съхранението на времето в паметта е децентрализирано. То се прави чрез различни връзки в мозъка, които имат свои собствени, отделни темпорални механизми. Когато човек е под стрес например, количеството адреналин в мозъка му се покачва, което повишава неврологичната активност. Тогава времето му минава по-бавно. Обратно, когато се забавлява и върши нещо, което му е приятно, времето естествено минава по-бързо.

Смята се, че напредъкът на учените в тълкуването на преценката на човешкия мозък за скоростта на времето е стъпка напред към откриването на механизъм, с който тази преценка изкуствено и външно ще може да бъде мощно психологическо оръжие.

До новите си открития американските изследователи са достигнали чрез експерименти с маймуни. Те са тренирали резус макаци да изпълняват задачи, в които е трябвало да движат очите си между две точки в равен интервал от време – 1 секунда. След 3 месеца тренировки маймуните са движили очите си със средни интервали от 1,003 и 0,0973 секунди. Използвайки електроди, учените са записали дейността на мозъка на животните по време на упражненията. Те са проследили активността на 100 неврона в странична част на кората на главния им мозък, която свързва ума с движението на очите. По-бавното намаляване на активността на невроните е кореспондирало с момента, в който маймуните са надценявали дължината на секундата, докато по-бързото ниво е означавало, че те ще придвижат очите си преди да е станало секунда.

източник: сп. Мениджър


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *