fbpx

Защо Св. Мина води началото на “Вълчите празници”?

От 11-ти ноември започват “Вълчите празници”! Те водят след себе си най-дългите нощи. В народните представи на този ден се чества името на Свети Мина, покровителя на семейството, заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.

Според народните вярвания Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

Той е един от най-почитаните от народа ни светци – заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител. По малко се знае, че Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби.

Икона на Св. Мина

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Помага при откриване на изгубени вещи, помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой, лекува различни заболявания.

Името на известния чудотворец означава “месечина, луна”. Той се смята още и за покровител на сираците и бездомните, за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.

Традицията повелява по това време хората да довършат всички започнати ремонти, да се поправят огради и да запушват процепите, през които могат да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Единственият манастир /девически/, който носи името на светията, Обрадовски манастир е един от най-старите и се намира в покрайнините на София. Според преданието Светата обител е основана още в римско време, а през ХІ век на това място е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора. Там пазят чудодейната икона на Свети Мина, която е донесена от руснак, след освещаването на манастира, като не се знае дали е рисувана в България или в Русия. На младоженците предрича щастлив брак, затова там се намира и иконата на неговия помощник Свети Фанурий.

Свети Мина бил войник в Египет. Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни злелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиник наредил да бъде арестуван смутителят на това тържество.За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Светите останки били отнесени в Александрия, където е погребан в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Св. Мъченик Виктор – също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама, заедно с него, се удостоила с мъченическа смърт. Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

Честито на именниците!:
Минчо, Минка, Виктор, Виктория (означава победител на латински).

Ползван източник: Уикипедия

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *