fbpx

Защо на 8 декември празнуват студентите?

В международен план:

През 1939 г., на студентски протест, девет студенти от университета в Прага са убити от нацистки окупатори. Измежду тях е и лидерът на протеста Ян Оплетал. Това събитие слага началото на честването на деня за Международен ден на студентите, а първото му честване е било през 1941 г. в Лондон.

В България

Честването на деня започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на Софийския университет, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на университета на 30 ноември 1902 г.

Празнуването обаче е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студента.

20 години по-късно през 1962 г. празникът на университета е възстановен и се чества отново на 8 декември.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти. Това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

Ето ви две дати, които си струва да бъдат запомнени:

8 декември 1888 г. – Народното събрание на България приема закон за Висшето образование и учредяването на университет в София.

8 декември 1903 г. – В България за първи път денят е честван като празник на Софийския университет и като студентски празник.

От 8 декември 1994 г. Студентският празник става официално неучебен ден в цялата страна, посветен на българските студенти.

Честит празник и Наздраве!

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *