fbpx

Защо на 2 май почитаме Борисовден?

цар борис І покръстител

Православната църква почита днес, на 2 май, Свети Цар Борис-Михаил Покръстител – Борисовден.

Борис I Михаил (IX век – 2 май 907) е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и за кратко през 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон.

Борис-Михаил – покръстител на българите бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток – Цариград, и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Борис се кръстил с цялото си семейство, като приел името на Византийския император – Михаил. По неговия пример се покръстили болярите и целият народ през 865 година.

След смъртта на светите Кирил и Методий, учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност. Обикнал монашеския подвиг, Борис през 889 година поставил на престола по-големия си син Владимир и се оттеглил в манастир.

Недоволни боляри обаче подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Разбрал за това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкият син – Симеон.

Борис-Михаил се върнал в манастира и завършил живота си като монах на 2 май 907 година. Тъй като не е известна датата на неговото раждане, църквата го почита като Св. княз Борис-Михаил в деня на смъртта му. Като покръстител Св. княз Борис е наречен “равноапостолен светец”.

Имен дан празнуват: Борис, Борислава и Боряна.

Произход и значение на името Борис

първобългарско историческо име от XV век, съкратено от Борислав (да бъде славен в бой, борба).

алтернативни тълкувания: вълк (от тюркското bjori), тигър (от алтайското bars) или нисък (от монголското bogoris).

Сред прабългарите името е познато в две форми – Борис и Богорис. To е регистрирано за пъpви път при княз Борис-Михаил (852-889), но дългo вpеме се среща изключително рядко (глaвнo пpи cпоменаването на Св. княз Борис в църковните служби) и “възкръсва” края на XVIII в., след раждането на престолонаследника, бъдещия цар Борис III.

Наздраве на именниците!

Празник на градовете: Копривщица, Харманли и Чипровци.

Ползван източник: Уикипедия


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *