fbpx

Защо гулиите са толкова полезни за здравето?

гулия - земна ябълка

Земната ябълка, позната още като гулия, е изключително полезна за хора с наднормено тегло и диабетици. Грудките на това растение съдържат 16% въглехидрати под формата на полизахарида инулин (внимание: “инулин“, а не “инсулин“!).

Инулинът представлява разтворими фибри и е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. Това обяснява повечето му положителни ефекти.

Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инсулин, което позволява да се избегне “енергийния глад” на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване.

Редовната употреба на инулина помага за:

– намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина;

– намаляване нивото на холестерола в кръвта и развитието на сърдечно-съдови заболявания;

– нормализиране на въглехидратната и мастната обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса;

– възстановяване на нормалната чревна флора и потискане на вредните чревни микроорганизми.

Грудките се ядат сурови, обикновено настъргани на салатка със сехтин и лимонов сок. Те обаче могат да бъдат и сварени – тогава придобиват вкус на сладки картофи.

салата от гулии - земна ябълка

Специалистите по здравословно хранене препоръчват редовното консумиране на земна ябълка при:

– диабет,

– затлъстяване,

– запек,

– подуване и газове на корема.

От тях се произвеждат таблетки за дъвчене или сокове, подходящи за диабетици и хора с наднормено тегло, чисти и смесени сокове с други плодове, фруктозни сиропи, фармацевтични продукти, хранителни добавки и алкохолни напитки (ликьори, дестилати).

Гулията е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем.Астерацее) и на външен вид много наподобява на него – цветовете са ярко жълти, 4-8 см в диаметър, появяващи се от август до ноември.

Произлиза от Северна и Средна Америка (Мексико). Смята се за културно растение на индианците от времето преди Колумб. Днес е разпространена в почти всички континенти. Отглежда се главно в Северна Америка, Русия, Австралия и Азия. В Европа земната ябълка е изместена от картофа още през 18 в. В момента има известно стопанско значение само в Южна Франция и Холандия.

В Средна Европа земната ябълка често пъти подивява и може да предизвика проблеми, измествайки други растения. Самата тя има малко естествени врагове. Размножава се вегетативно чрез грудките.

Синоними: земна круша, топинамбур, конска земна ябълка (защото се дава на конете), германски картофи, земен артишок, земен слънчоглед, индиански грудки, малък слънчоглед, захарен картоф. Погрешно е кръстена топинамбур на името на индианско племе от Бразилия, които посетили Париж три години след пренасянето на растението в Европа (около 1610 г.).

Хранителна стойност и лечебни качества: 100 г грудки от земна ябълка съдържат само 30 ккал., освен това:

вода 78%

белтъчини 2.4%

мазнини 0.4%

въглехидрати 17.4%

баластни вещества 1.6%

калций 14 мг

желязо 3,4 мг

натрий 4 мг

витамин А 2 мг

витамин С 4 мг

Отглежданета на земната ябълка е лесно – непретенциозна е към климата и почвените условия. Най-подходящи са песъчливи хумусни почви с достатъчно подпочвени води. Засажда се за период 3 до 5 г. По-продължително отглеждане на едно и също място не се препоръчва, защото реколтата от грудки значително намалява поради увеличаващата се гъстота. Обработването на почвата е като при картофите. Разстоянията между лехите са 75 см, вътре в лехите 33-35 см, а оптималната дълбочина на засаждане – 5-7 см. Реколтата се събира от есента до началото на пролетта, най-добре през февруари-март. Надземната част на растението се изрязва, когато листата започнат да загниват. Но не по-рано, защото грудките ще престанат да растат. Грудките не са трайни, затова трябва да се преработят в рамките на 14 дни или да се съхраняват като картофите (в пръст или пясък).

Гулията е особено подходяща и за бебета, защото има удивителни свойства – грудките на гулията Не натрупват на практика нитрати, тежки метали и радиоактивни съединения, което ни дава правото да го смятаме за екологично чист продукт, качеството на който не зависи от състоянието на околната среда. Прекрасно нали?!


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *