fbpx

Защо е важно ядките и семената да се накисват преди ядене?

Защо бадемите, орехите и другите ядки трябва да се накисват във вода преди да ги ядем? Каква е разликата на накиснатите ядки със суровите или печени ядки?

nakisnati yadki i semena, накиснати ядки и семена
Снимка: healthlady.com

Когато ядките се накисват ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката „става от сън и й се вдъхва жива сила“, започва процеса на покълване и тя става жива. По този начин се стимулира производството на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата. Освен това се разбива глутена и усвояването им от организма става значително по-лесно.

Протеинът също става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали и се неутрализират токсините като по този начин се предотвратяват различни заболявания.

Правилото е следното:

Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове, които можете да погледнете по-долу.  Обикновено си има принцип на киснене за всеки вид ядка или семе. След като се накиснат, трябва да се изплакнат хубаво, а водата, в която са престояли, да се изхвърли. Обикновено тя потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи.


Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа. Разбира се освен за нормална консумация в салата или основно ястие, както и за похапване като разядка, накиснатите и измити ядки и семена са чудесен продукт за направата на ядковено мляко – просто ги блендирайте с литър – два вода. Ядковеното мляко е чудесен заместител на прясното краве, козе или биволско мляко, особено за подръжниците на веганството или здравословното хранене. То е богат източник на минерали и аминокиселини, усвоява се много лесно от организма.

ядковено мляко, мляко от ядки, yadkoveno mlyako
Снимка: vegetariantimes.com

Принцип на киснене на ядките и семената:

Лещник – 8-12 часа

Бадем – 8-12 часа

Орех – 4-6 часа

Бразилски орех – не се накисва

Бял боб – 18-24 часа

Нахут – 18-24 часа

Леща – 8-12 часа

Шпелта – 8-12 часа

Лимец – 8-24 часа

Овес – 18-24 часа

Елда – 8-12 часа

Киноа – 12-24 часа

Просо– 12-24 часа

Ориз – 8-24 часа

Царевица – 8-12 часа

Амарант – 12-24 часа

Коноп – не се накисва

Слънчоглед – 2 часа

Лен – 8 часа

Тиквено семе – 8 часа

Маково семе – 2 часа

Сусам – 8 часа

Фъстък – не се накисва

Шам-фъстък – не се накисва

Макадамия – не се накисва

Кашу 2 -2,30 часа

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *