fbpx

Защо детегледачка, а не баба? В чии ръце да оставим децата, когато ни няма у дома?

baba detegledachka, детегледачки, агенция за детегледачки
Photo credit: laoblogger.com

 “Лютеницата на Баба”, “Песните на Баба”, “Баницата на Баба”, “Приказките на Баба”….Носталгията по бабините времена не е само в рекламите по телевизията. Тя се носи и в съвременните домове на работещи родители, които отчаяно имат нужда баба да поеме грижата за децата, когато не са у дома.

Модерни ли станаха бабите, по-капризни или мързеливи, че все по-често отглеждането на децата се поема от професионални детегледачки? Защо търсенето на тази професия е във възход и защо от “второ качество” работник, детегледачката стана “модерна професия” в България?

С тези и още няколко важни за семейството въпроси се обърнахме към Орнелла Христова и Тамара Христова – управители на агенция за детегледачки “Мами Хелп”. Те са две дами, които говорят с личния си опит, както на родител, така и на детегледачка, и които прехвърлят този опит в офиса, където задача номер едно е децата да намерят най-добрата бавачка, а родителите им да са спокойни.

агенция за детегледачки, мами хелп, интервю любопитното списание, giasks
Агенция за детегледачки “Мами Хелп ООД”

Дами, с какво си обяснявате засиленият интерес към професията “детегледачка“? Гледа ли се вече с друго око на мъжете и жените, които помагат професионално в отглеждането на децата?

В България „детегледачка ” не е професия, която изисква специално образование и умения. Детегледачката е призвание преди всичко. Това е работа за хора, които обичат и разбират децата, които могат да вникнат в детската психика, да знаят как да им въздействат по най-добрия за тях начин.

Обстоятелствата в България последните години принуждават все повече родители да търсят помощ при отглеждането на децата си. Преди години младите родители разчитаха на бабите и дядовците да помагат в отглеждането на децата. Повечето хора, родени 80-те или 90-те години са буквално отгледани от бабите си. Тогава бабите бяха млади пенсионерки, за разлика от сега – всяка година се увеличава възрастта за пенсия и това не дава възможност да се отдадат на внуците си. Голяма част от жените са имали възможност да си остават вкъщи и да се отдадат на майчинството си, или са съчетавали нормалното работно време с майчинските/ домакинските задължения.

Еманципацията на жените, стремежа за достигане на върхове в кариерата също ограничава „майчиното време”.

Оттук следва засиления интерес и търсенето на детегледачка.

Какви детегледачки се търсят най-често – мъже или жени?

Категорично – жени. Винаги при първа среща с клиент задаваме и въпрос за предпочитания в пола на детегледачка. Много рядко обаче фигурира отговор „Мъж”. Майките имат притеснения да поверят грижата за детето си на мъж, въпреки че по мое мнение мъжете са невероятни педагози, забавни са и лесно могат да намерят общ език с детето.

На какво се дължи това?

Предполагам, че притесненията от мъжкия пол се дължат най-вече на медийното насаждане на неприятни случаи в световен план, свързани с педофилия, убийства и т.н.

И все пак има ли интерес от страна на мъжкия пол да работи това?

Както от страна на клиентите, така и от страна на детегледачите, интересът е слаб. Малко са мъжете, които имат желание да работят като детегледачи.

За какви случаи, по какви причини, родителите търсят подкрепа от вашата агенция “Мами Хелп ООД”? 

Нашата агенция е винаги насреща да посреща предизвикателства. Готови сме да съдействаме при всякакъв тип нужди и изисквания от страна на семействата. Всеки случай е строго индивидуален. Някои родители търсят жена, която да предоставя целодневни грижи на детето им, други имат нужда от почасова помощ, или пътуват събота и неделя, а няма на кого да поверят децата. Има семейства, в които родителите тръгват много рано за работа, а децата не могат сами да отидат на училище. Други случаи са, когато родителите просто имат нужда да излезнат вечер, да отидат на театър, кино или вечеря. Тогава отново търсят нашата агенция, за да им осигурим жена, която да поеме грижите за детето/ децата за няколко часа вечер.

При конкретна среща с родители какви са най-задаваните въпроси от тяхна страна? Имат ли притеснения, страхове, че чужд човек ще се грижи за детенцето им?

Родителите имат много въпроси, притеснения и страхове. На Запад тези услуги отдавна се използват от семействата ежедневно. В България малко по-късно навлизат и съответно все още е трудно да се пречупи съзнанието на родителите, че могат да се доверят на чужд човек, да го допуснат в дома си. Първият въпрос обикновено е дали познаваме жените, които работят като детегледачки. Често майките питат за опита на детегледачките, държат на него. Интересуват се от уменията за даване на първа помощ. Разбира се всички питат и за договорни отношения, както с нашата агенция, така и с детегледачката. Сключването на договор им дава спокойствие, че при евентуален проблем, всичко е правно издържано и за трите страни. В общи линии, за всички родители най-важно е човекът, който ще се грижи за детето им да има правилен подход и да обича наистина децата, да се чувства комфортно сред деца, да е търпелив и спокоен.

Имат ли родителите различни критерии и визия за това как изглежда “перфектната бавачка” на детето/децата им? 

интервю, любопитното списание, giasks, мами хелп, пловдив, агенция за детегледачки
Агенция за детегледачки “Мами Хелп ООД”

Разбира се, всеки родител си има някакви критерии за „перфектна бавачка”. Основният критерий е възрастта, това е първото, което отбелязват като изискване. Някои предпочитат младо, жизнено момиче, което да има силата и възможността да се забавлява, тича и играе с малчугана. На други обаче по-голяма сигурност им вдъхва жена на възраст, която вече е отгледала своите деца и внуци и е свободна да бъде на разположение за техните деца. Тези жени дават повече спокойствие на родителите с личния им житейски опит. Някои майки държат те самите да поставят граници в отношенията с детето им, да се спазва стриктно техния режим, начин на хранене, време и място за игри, искат бавачката да прилага точно семейните закони, а други предпочитат по-строгия тип, на който да разчитат за възпитанието на детето. За визия рядко се конкретизира, но разбира се важно е жената-бавачка да е приветлива, усмихната, да изглежда спретната, чиста и възпитана.

 С оглед на Вашия опит в агенцията, какво бихте посъветвали майките и татковците, които се колебаят в това дали да заложат на детегледачка, намерена чрез частна оферта във вестник или сайт за обяви, или да се доверят на агенция за подбор на детегледачки?

Първоначалният опит на семейства, използвали услугите на детегледачка, обикновено е чрез познати, съседи, препоръка от приятелка. Разбира се има такива, които са си изпатили от уж близки познати, стига се до разваляне на отношения, разочарования. За обявите във вестници или сайтове за обяви, за мен лично е твърде рисковано. Имайки предвид, че непрекъснато ни заливат с информация за престъпност в интернет мрежата, никой не може да бъде сигурен кой стои от другата страна. Има хора, които си правят фалшиви профили, които използват за злоупотреби и измами. Агенциите за подбор на детегледачки е по-сигурният начин за намиране на подходящ човек, който да бъде допуснат до най-скъпото ни – детето и дома ни. В нашата агенция ние държим на личния контакт с хората, с които работим. Ние подхождаме индивидуално към всеки – детегледачка или клиент – за нас всеки е важен, защото ние сме свързващото звено и носим лична отговорност и към двете страни.

Къде могат да Ви намерят хората? 

Всички родители или детегледачки са добре дошли в нашия офис в гр. Пловдив, бул. Александър Стамболийски 104, партер, или да получат повече информация за нашата дейност на интернет страницата ни: mommy-help.com и във Фейсбук: fb.com/DetegledachkiPlovdiv

loading…


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *