fbpx

Защо Андреевден се нарича още и Мечкинден?

Днес – на 30 ноември – Българската православна църква чества паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли (общо са 13, след предателството и смъртта на Юда е избран 13-ти апостол), брат на Свети Петър.

Съществува хипотеза, че е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Приема се също така, че Андрей е основал църквата във Византион, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.

Загива с мъченическа смърт.

В българския Народен календар този ден се празнува като: Андрѐювден, Андрѐя, Ендрѝн, Едрѐй, Ъдрѐй, Дрѐйовден, Едрѐвдън, Мѐчкинден за различните краища на България.

Вярва се, че от днес денят започва да расте (“наедрява”) колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно. Ето защо обредната практика в навечерието на този празник повелява да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща и др. – все варива, за да може гозбата да наедрява.

От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава “високи” (добри) посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни и кокошките. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи.

По българското Черноморие той е почитан наравно със Свети Никола като повелител на бурите.

В Югозападна България пък съществува поверие, че Свети Андрей е баща на Свети Никола.

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките, тъй като се вярва, че Свети Андрей е техен господар. Според народното предание светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята (в друг вариант – яхнал я като кон). Друга легенда пък гласи, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му казал “Който тебе не празнува, да го язди твоя кон”. По тази причина от свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: “На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!”

Още се смята че мечката е главната част от празника и затова се закача до наи-близката стена до масата картина или нещо приподобяващо на мечка.

Да поздравите именниците! Днес празнуват имената: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Източник: Уикипедия

Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Защо Андреевден се нарича още и Мечкинден?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *