fbpx

Високи нива на триглицеридите в кръвта ви? Какво да правите?

високи нива на триглицериди

Триглицеридите са опасните мазнини в кръвта!

Може да консумирате авокадо, маслини, орехи, бадеми или фъстъци като ги ограничите до четвърт чаша ядки дневно и половин авокадо дневно. Не трябва да се забравя, че плодовете и зеленчуците също съдържат мазнини.

Храни като леща, грах, ядки, сушени или варени плодове, соеви продукти с ниска масленост пък трябва да се приемат ежедневно. Два пъти в седмицата може да се консумира, и е желателно, нетлъста риба.

Яде се поне пет пъти на ден, ПОМАЛКО, а не три пъти на ден ПОМНОГО!

Храната да е варена или печена, НЕ пържена, и да се употребява ЗЕХТИН , а не масло или олио!, категорични са лекарите.

Тъй като доста често се срещат лекарски грешки относно стойността на триглицеридите в кръвта на хората, е препоръчително изследванията да се повторят. За да са реални стойностите за лош холестерол и триглицериди те, лекарите съветват поне 12 часа преди самите изследвания да се пие само вода и поне 3 дни да не е имало прием на яйца, месо, алкохол или пържена храна.

Омега – 3 !!!

“На мен много ми помогна приемането на Омега – 3. Това е хранителна добавка, съдържаща се в лененото семе и рибеното масло. Продава се по аптеки и дрогерии.”, споделя Георги Трифонов – пациент с особено високи показатели на триглицериди в кръвта – 6,4.  “Освен това лекарят ми забрани мазното и въглехидратите (в това число ориза, картофите и белия хляб)”, казва още той.

lekar

Специалистите препоръчват още да се яде само нискомаслени млечни продукти, под един процент и половина масленост, яйца – само белтъци. Забраняват се мазните меса , торти, газирано, сода, алкохол!

 

Подходяща диета!!!

С диета можеш да си регулираш стойностите на триглицеридите и да ги намалиш драстично. На мен ми изписаха и едни хапчета, но аз си оправавих високите им нива само чрез храната.”, съветва Иван Христов, на когото са измерили стойности над 7 mmol/L триглицериди в кръвта. Само за сравенине, нормалните им стойности трябва да трябва да са по-ниско от 50 mg/dL (тоест 1.70 mmol/L).

Диетолозите също имат решение на този проблем. Те съветват хората с наднормено тегло, които по-често страдат от лош холестерол и високи нива на опасни мазнини в кръвта, да наблягат на храните с отрицателни калории, за които можете да прочетете тук!

Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Високи нива на триглицеридите в кръвта ви? Какво да правите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *