fbpx

В какви суеверия вярват хората на Симеоновден?

свети симеон

Днес Православната църква чества св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта.

На тази дата се полага началото на църковната Нова година. Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала Азия. Той бил смирен и благ християнин. За да се отдели от хорската суета, си построил каменна кула, висока 40 лакти. Тъй като живеел в тясна килия на върха й, Симеон бил наречен “Стълпник“. Починал на 103-годишна възраст.

Празникът е известен още като “Симеон орач”, „Симеон сърп”, “Симеон брульо”, „Летен полазник”. В миналото той се считал за начало на земеделската нова година. Тогава започвала есенната оран и сеитба, бруленето и събирането на орехите.

Какви са обичаите на Симеоновден?

Според обичаите в ранното утро на празника домакините замесват тесто и изпичат пресни пшенични питки, като с едната от тях захранват ритуално воловете и биволите, с които се оре нивата. За впрегатния добитък се приготвят и малки кравайчета, които стопанката нанизва на рогата на животните.

В какви суеверия вярват хората на Симеоновден?

Според вярванията на този ден не се дава назаем и не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе” берекетът от дома. Докато не се върне стопанинът от полето, в дома не се пали огън, за да се предпазят от огън нивите. Освен това не се пере и не се простира, за да не поникнат празни житните класове. Домакините още трябва да знаят, че днес не се работи с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

Днес е и празник на Криводол.

…и Световен ден на мира – отбелязва се в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война.

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *