fbpx

Трапезата на Трифон Зарезан

Трапезата на Трифон Зарезан

Както казахме, още в ранни зори домакинята става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 килограм бращно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да го посолите и да замесите от него тесто. Прибавете 2 чаени чаши хладка вода. Месете тестото докато започне да образува шупли. След като оформите питата, я изпечете в добре загрята предварително фурна. Когато питата стане готова, покрийте я с памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.

Като основно ястие по стар български обичай се приготвя пълнена кокошка.

Освен питката и пълнената кокошка на празника на Трифон Зарезан можете да сервирате печени ядки от орехи, лешници, фъстъци или сушени плодове. Те могат да бъдат и захаросани, като прибавите малко захар върху тях и ги изпечете в умерена фурна. Сушените плодове пък се предлагат поръсени с пудра захар и ром.

Виното е задължително за този празник. Червеното вино е класика през студените зимни дни. То се сервира със стайна температура. Ако го пазите в изба или мазе, е добре да го извадите малко преди да дойдат гостите ви и да седнете на трапезата. Старите хора казват, че каквото вино има на трапезата на Трифон Зарезан, такова вино ще дадат лозите през годините.

За да познаете хубавото вино, гледайте дали има синджир, който се образува в горната част на чашата, когато наливате от бутилката.


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *