fbpx

Що е то “капсулен гардероб” и как да се обзаведем с него?

капсулен гардероб, capsulen garderob
Снимка: articlecats.com

 Що е то “капсулен гардероб” и защо тази модна тенденция набира скорост в световен мащаб? На този въпрос ще ви отговорим с настоящата статия.

Въпреки че от край време сме свикнали известните хора, а и не само, да се обзавеждат с безброй видове блузи, рокли, ризи, панаталони , обувки, чанти и прочие аксесоари, една нова тенденция набира скорост в световен мащаб – а именно “Капсулен гардероб”. С какво грабва тя и откъде тръгва идеята за нейното съществуване?

Капсулният гардероб реално представлява гардеробът ви обзаведен с около 10-15 базови дрешки – блузи, ризки, тениски, дънки , панталони, поли….Този сет от дрехи са така избрани, че да можете да ги носите ежедневно или дори на официални места, като просто сменяте комбинацията между тях – ризка с дънки, тениска с дънки, ризка с панталон….и така нататък. Идеята тук е да се спести време в избор на дрехи за конкретния ден и случай.

Емблематични примери за поддържането на такъв гардероб са доста богати и успешни хора, като Марк Зукърбърг,  покойният Стив Джобс и президентът Барак Обама – за които ви споменахме в друга статия.

Тази модна тенденция толкова се харесва напоследък, че дори модни светила като Джорджо Армани започва да ги налага.

За причините на появата на това течение в модата най-добре ни обяснява Марк Зукърбърг : “Аз наистина искам да опростя живота си, да го направя с най-малко избори, с изключение на това как най-добре да служа на общността“, като казва още и, че всъщност има множество еднакви тениски. „В такава позиция съм, че всеки път, когато се събудя сутрин, трябва да помагам на повече от милиард хора. Имам чувството, че не си върша добре работата, ако влагам енергията си за неща, които са несериозни за мен“. ”

Един интересен експиремент, проведен в Москва преди време, носещ името “333” доказва колко много време губим всекидневно в избора си на облекло за работа, за фитнес, за срещи, за разходки, за вечери…И реално използвайки капсулния гардероб ние започваме да пестим доста от това време и да го насочваме в друга, по-практична насока.

Пестенето на време и енергия в мисленето на това какво да облечем, ни докарва и много по-малко стрес, отбелязва арт директорът Матилда Кол от Ню Йорк, защото по този начин много по-малко се тревожиш дали подбраните дрехи са подходящи достатъчно за официални вечери, дали облечена така, жената не е твърде разголена…

Известният холивудски режисьор Кристофър Нолан ни споделя дори още един добър бонус към този тип обличане : “Не само подборът на разнообразен гардероб, но и обслужването му – пране, подреждане и прочие, изисква много енергия”, отбелязва той.

Има обаче няколко правила, които трябва да спазвате, ако изберете този начин на обличане:

  • Дрехите, които подбирате, трябва да качествени – все пак честотата, с която ги носите, е голяма.
  • Трябва да имате от вид поне по две – две блузи, две ризи, две поли…..Съчетанието е важно, за да не изглежда очевадно, че обличате едни и същи дрехи всеки ден и на всяко събитие.
  • Отделете дрехи, които да можете еднакво да носите и в работата, и на събирания, и на официални срещи и те да са подходящи за там. Разбира се, за фитнеса или спортния салон си изберете също толкова подходящи дрехи 🙂

По материали от Business Insider

 Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Що е то “капсулен гардероб” и как да се обзаведем с него?

  1. Аз ползвам такъв тип гардероб за почивки и екскурзии – много е практично. Но не знаех, че така са го нарекли ☺

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *