fbpx

С какви странни илачи древните са лекували болните?

Лекарство за кашлица с хероин – През 1898 година Bayer Laboratories прави сироп за кашлица, съдържаш хероин. През 1910 година те спират да правят сиропа, защото се оказва, че пристрастяването към него е по-силно, отколкото са очаквали.

Терапия с LSD – През 50-те и 60-те години терапията с LSD се използва за лекуване на алкохолизъм, криминално поведения и шизофрения. Норвежки учени все още смятат, че наркотикът има потенциал в лечението на алкохолизъм и шизофрения.

Кокаин – Малцина от вас си спомнят, че за кратко е бил в състава на напитката Coka Cola. Освен това той е включван в някои лекарства. Считало се е, че лекува още туберкулоза и астма. Ефектът му на еуфория и облекчаване на болката, водило до заблуда, че лекарството помага.

В наши дни обаче той е ясно, че кокаинът е силен наркотик. Вреди на мозъка и на сърцето. Предизвиква силна зависимост.

Удължаване на пениса с ток – През 19 – ти век лекували импотентните с електричество.

Цяла една индустрия за производството на електрически колани за удължаване на пениса била разработена. При използването им обаче оставала ужасната болка. Виковете на първите купувачи на чудодейните колани се чували чак в съседните градове.

Вагинален масаж при женска хистерия. – Лекарите през 19 – ти век смятали, че хистерията е симптом на сериозно медицинско заболяване. Ето защо те измислили вагиналния масаж, който се провеждал от лекар. В днешни дни пък е изобретен вибраторът.

Радиоактивна вода – Около 1900 година хората мислели, че радиоактивните вещества са полезни. Когато били открити радиоактивни елементи в някои минерални извори, всички започнали да ги ползват, защото мислели че изцеряват. Много хора ги продавали и препоръчвали, мислейки, че радиацията във водата е нещо естествено. Продавали са се одеяла с уран против артрит, козметика с радиоактивни вещества, вода с радиокативни елементи и др.

Известният индустриалец Ебън Байърс се хвалил, че пиел по 3 бутилки на ден. След смъртта му, през 1932 година “Wall Street Journal” публикувал статия за него, озаглавена „Радиоактивната вода му се отразявала много добре, докато не му паднало ченето.“

Ууринотерапия – с нея атакували всички болести. Въпреки че не съществува нито едно научно доказателство в потвърждение на това, че използването на урина може да помогне за лечението на каквото и да е заболяване, този метод се практикува и до днес.

Хрущял от акула – Смятало се, че лекува рак. През 50-те години хирургът Джон Прудън твърдял, че с животински хрущяли можел да намали размера на тумори. Твърдял още, че ако акулите не се разболяват от рак, а техните скелети са почти изцяло изградени от хрущял, то в този хрущял явно има нещо, което потиска рака. През 1991 година е публикувана неговата книга „Акулите не се разболяват от рак“. Това му твърдение обаче било оборено с научни изследвиня много години след това.

Тения– Твърди се, че през 50-те години някои хора са се заразявали нарочно с тения, за да отслабнат. Смисълът е в това, че паразитът се храни с хранителни вещества от теб. Проблемът е, че това да имаш тения е болезнено, води до слабост, главоболия, гадене, диария, запек, липса на витамини в организма и др. Понякога тениите не стоят в стомаха, а се местят до други части от тялото, включително мозъка, където могат да причинят смърт.

Кръвопускания – Този метод на лечение възникнал в древен Египет и се разпространил сред римляните и гърците. По този начин те лекували пневмония, треска, болки в гърба, ревматизъм, главоболия, меланхолия и др. Древните лекари използвали кръвопусканията като лечение, защото смятали, че болестите идвали от някаква липса на баланс във флуидите на тялото. За да се оправи този баланс, трябвало да се изпусне кръв.

Това продължило до началото на 19-ти век.

Живак– Около 1500 година използвали живак за лечение на сифилис. Лекарят Джон Хантър твърдял, че се е излекувал от сифилис с помощта именно на живак. Тълкуването му обаче било погрешно. Учените смятат, че Хантър най-вероятно е бил в ремисия, когато е използвал живак.

Тютюн – През 15 – ти век листата тютюн били пренесени в Европа. Тогава хората започнали да го наричат „свещено листо”, защото го смятали за лекарство срещу много болести. От 17-ти до началото на 19-ти век дори се правели клизми с тютюн. Заради стимулантните свойства на тютюна те имали известен ефект.

В Индия пък вярвали, че тютюнът е полезен за зъбите. Ето защо направили паста за зъби с тютюн. Едва през 1992 година в Индия официално забраняват пастата за зъби с тютюн.

Лоботомията – Автор на този метод е Егаш Мониш, който предлага оперативна намеса за лекуване на психично болни хора с изявена агресивност. Същността на метода е в прекъсване на нервни влакна, изградени от бяло вещество, които свързват челния лоб с другите части на мозъка. За първи път лоботомия на хора се прави някъде около 1890 година. Най-популярна е между 40-те и 50-те години, когато е извършена на около 40 000 души в САЩ.

Лоботомията обаче не лекува радикално болестта. С хирургичната намеса пациентите стават по-спокойни, което позволява да живеят в семейна среда. Егаш Мониш получава Нобелова награда за физиология или медицина. След редица протести на психолози и психиатри за антихуманността на тази операция, правителството забранява подобно лечение.

Ползван източник: doctoronline.bg и уикипедия


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *