fbpx

Поздравихте ли имениците за Петровден?

свети Петър и Павел - икона

Петровден (чества се на 29 юни) е неподвижен църковен празник , който в източноправославния календар е посветен на Светите равноапостоли Петър и Павел. Те са наречени още “стълбове на православната вяра”. Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, за народа това е Петровден, а следващия ден – 30 юни, по църковному – Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа.

Традиции и обичаи на Петровден

С първата седмица след Петдесетница започват Петровите заговезни. Краят им идва на 29 юни, Петровден, когато завършва постът и се отговява с младо петровско пиле.

Според традицията жените, които имат починали деца, „принасят в жертва” ранни ябълки, наречени още петровки, заради празника. На Петровден се варят курбани, наречени за здраве и се месят обредни хлябове. По малките градове и села се правят петрови сборове и се устройват молебени и черкуване за дъжд, които завършват с общоселски курбан.

Традиционната трапеза за празника на Свети Петър и Павел включва: прясна пита, баница с масло и сирене, прясно сирене. Особено популярни за този ден са белмъш (кутмач), петровско пиле или кокошка с джанки и тиквеник.

В Източна България, Добруджа и Родопската област Павльовден се празнува отделно – на следващия ден – 30 юни. Според народното схващане св. Павел не „щял колак, а искал да го тачат”. Известен е още като празник за почитане на огъня.

Суеверия за Петровден

Спазват се редица забрани за домашна работа. Това се прави, за да се предпазят реколтата и имота от пожари. За да не се увеличава силата на изгарящото лятно слънце, на Павльовден е забранено да се пали огън – земният огън се отъждествява с небесния.

Имен ден на 29 юни празнуват: Петър, Павел, Петьо, Петрана, Петранка, Пепа, Петя, Полина, Павлин, Павлина, Павлета, Кремена, Камен, Пейо, Пенка, Пенчо, Пламен.

Да е живо и здраво името им! А вие поздравихте ли имениците вече?!


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *