fbpx

На какво учи предприемачите Сър Ричард Брансън? 1 част

Ричард Брансън, съвети, за предприемачи

Сър Ричард Чарлз Никълъс Брансън е британски бизнесмен, филантроп, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании „Върджин Груп“, наброяващ около 350 компании.

Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания „Върджин Рекърдс“, издаваща изпълнители като Майк Олдфийлд, Секс Пистълс и Симпъл Майндс; авиокомпанията „Върджин Атлантик Еъруейс“, „Върджин Мобайл“ и „Върджин Интерактив“. Най-новото му начинание е „Върджин Галактик“, компания, която срещу достъпни суми да предлага космически пътешествия (на цена от около 200 000 щатски долара).

Личното състояние на Брансън се оценява на 4,4 милиарда британски лири.

През 1999 Брансън получава титлата ‘сър’ за “служба на предприемачеството”.

Брансън е известен още с многобройните си полети с балон, с които поставя рекорди за най-бързо прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с балон.

Днес сме подбрали няколко негови цитата за успешно предприемачество, с което да впишем още един успял богаташ в нашите “виртуални уроци на успели личности”

1. Винаги се радвам, когато ме обслужват лошо. Не, не съм мазохист, просто най-добрите ми бизнес идеи са възниквали, когато са ме обслужвали лошо.

2. Аз не преставам да съм бизнесмен дори и когато съм по халат. Строгият костюм не добавя делови качества.

3. Винаги съм се отнасял към бизнеса като към приятно развлечение и често забравям къде е границата между работата и личния живот.

4. Гордостта ми никога не ми пречи да призная, когато не съм прав.

5. Във всяка организация, всеки ръководител – от шеф на отдел до топ мениджър – трябва от време – навреме да сваля костюма и да изцапа ръцете си.

6. Готовността ми да се вслушвам в чуждото мнение и да приемам предложения, които са по-добри от моите, неизменно ми е помагала през всичките тези 40 години, откакто се занимавам с бизнес.

7. В предприемачеството няма място за консервативно мислене, то ще ви подреже крилата, ще ви направи слаби и неспособни да оцените фактите и накрая просто ще ви убие.

8. Не позволявайте на думата „не трябва” да ви спира.

9. Създаването на бизнес означава да се създаде нещо, с което можеш да се гордееш, да обединиш талантливи хора и в крайна сметка да изградиш нещо, което сериозно ще промени към по-добро животът на хората.

10. Не се бойте да предприемате пресметнати рискове. Понякога е по-добре птицата да е в небето, отколкото в ръката ти.

11. По-добре е да обещаеш по-малко и да дадеш повече, отколкото обратното.

12. За мен няма нищо по-лошо от това да чуя как служители се извиняват заради работодателя си.

13. В бизнеса, както и в живота, най-важно е да се прави добро.

14. Предпочитам да си говоря с хората, отколкото да си пиша с тях.

15. Най-голямата ми заслуга е, че винаги се стремя да дам на хората независимост, възможност да почувстват отговорност и винаги съм бил готов да ги насърчавам да поемат риск и да постигат целите си.

16. През целия си живот съм се стремял да стоя колкото се може по-далече от кабинетите и съм работил главно на три места: у дома, на яхтата и в хамака.

17. Помнете: никой не е съжалявал на смъртния си одър, че не е прекарал достатъчно време в офиса!

18. Не се захващайте с работа, която не ви допада.

19. Ако сте предприемач и не допускате грешки, значи, не сте истински предприемач.

20. Съобщете на своите служители адреса на електронната си поща и телефонния си номер. Те няма да ви досаждат без повод, но винаги ще знаят, че ако решението на проблема изисква вашата намеса, могат да разчитат на вас.

Източник: Уикипедия, incomediary.com, forbes.com, virgin.com

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *