fbpx

На какви житейски практики ни учи Д-р Травис Брадбъри, съавтор на книгата Emotional Intelligence?

Емоционална интелигентност, Травис Брадбъри

В днешната статия сме Ви публикували няколко житейски съвета и практики, на които ни учи чрез интервюто си за LinkedIn.com д-р Травис Брадбъри, президент на TalentSmart и съавтор на топселъра Emotional Intelligence.

Това, че сте заети, невинаги значи, че сте продуктивни

Погледнете всички около вас – ужасно са натоварени, нали? Бягат от събрание в събрание и изстрелват купища имейли. Но колко от тях наистина са продуктивни? Колко от тях наистина успяват?

Успехът не е резултат от активност, а от концентрация – от увереността, че използвате времето си внимателно и продуктивно. Сигурно работният ви ден е със същата продължителност като този на колегите ви. Използвайте часовете, прекарани в службата мъдро. Все пак вие сте продукт на своите резултати, а не на усилията си. Уверете се, че трудът ви е посветен на задачи, които носят облаги.

Големите успехи винаги са предхождани от големи провали

Никога няма да постигнете истински успех, ако не се научите да приемате провалите си. Грешките ви проправят път към сполуките, като ви показват кога сте тръгнали в неправилната посока.

Най-големите пробиви обикновено настъпват, когато се чувствате най-разочаровани и като че ли в капан. Именно това разочарование ви кара да мислите по различен начин, нестандартно, отвъд ограниченията, и да видите решенията, които дотогава са ви убягвали. Успехът изисква търпение и способност да запазвате положителната си нагласа, дори когато убежденията ви ви носят само страдание.

Страхът е най-големият източник на угризения

Когато нещо вече се е случило, ще съжалявате повече за промените, които сте могли, но не сте направили, отколкото за провалите си. Не се страхувайте да поемате рискове.

Често чувам хората да казват, „Кое е най-лошото, което може да ти е случи? Ще те убие ли?” И все пак, смъртта не е най-лошото. Най-лошото е да допуснете да загинете емоционално, докато тялото ви е още живо.

Вашата себестойност трябва да идва отвътре

Когато удовлетвореността ви произхожда от сравненията, които правите между себе си и околните, вие спирате да сте господар на съдбата си. Ако се чувствате добре от нещо, което сте постигнали, не позволявайте коментарите и успехите на другите да ви отнемат щастието.

Въпреки че е невъзможно да изключите реакциите си към чуждите гледни точки, не е необходимо да се сравнявате с околните. Освен това, винаги можете да приемате чуждите мнения със здравословна доза скептицизъм. Така, независимо какво правят или мислят другите, вашата себестойност произхожда от самите вас. Няма значение какво си мислят останалите. Едно е сигурно – никога няма да сте нито толкова добри, нито толкова лоши, колкото смятат те.

Вие сте толкова добри, колкото хората, от които сте заобиколени

Трябва да се стремите да се обграждате с личности, които ви вдъхновяват и ви карат да искате да бъдете по-добри. Сигурно това и правите. Ами онези, които ви дърпат надолу? Защо им позволявате да са част от живота ви? Всеки, които ви кара да се чувствате некадърни, нервни или демотивирани, ви губи времето, а може би ви кара да заприличвате на него. Животът е твърде кратък, за да търпите такива хора. Освободете се от тях.

Животът е твърде кратък

Утрешният ден не е гарантиран на никого. И все пак, когато някой внезапно си отиде, неизбежно започваме да се замисляме за собствения си живот – кое е наистина важно, как прекарваме времето си и как се държим с околните. Загубата по груб начин ни напомня колко крехък е животът. А не трябва да е така.

Напомняйте си всяка сутрин, че всеки ден е дар, от който можете да извлечете най-доброто. Когато започнете да гледате на живота като на благословия, той ще се превърне в такава. Все пак страхотният ден започва със страхотна нагласа.

Не е нужно да чакате извинение, за да простите

Животът става много по-плавен и лек, когато загърбите яда и простите дори на онези, които никога не са ви казали, че съжаляват. Злобата позволява на негативните случки от миналото да съсипват настоящото ви щастие. Омразата и гневът са емоционални паразити, които отнемат удоволствието от живота.

Негативните емоции, които съпровождат кавгите, стресират организма ви и водят до здравословни проблеми. Учени от Emory University са доказали, че стресът предизвиква хипертония и сърдечни заболявания. Прошката далеч не означава, че сте забравили нечии прегрешения или че последните изобщо не са се случили; тя просто ви освобождава от това, да бъдете жертва цял живот.

Всеки живее живота, който сам си е създал

Вие не сте жертва на обстоятелствата, никой не може да ви накара да вземате решения и да правите неща, които противоречат на ценностите и стремежите ви. Обстоятелствата, в които живеете, са ваши – вие сте ги създали. По същия начин, бъдещето ви зависи само и единствено от самите вас. Ако чувствате, че сте в капан, вероятно причината е, че се страхувате да поемете рисковете, необходими, за да постигнете целите и мечтите си. Когато настъпи моментът за действие, поменете, че винаги е по-добре да сте на дъното на стълбата, по която искате да се изкачите, отколкото на върха на такава, по която не сте искали.

Живейте за мига

Няма начин да достигнете пълния си потенциал, докато не се научите да живеете в настоящето. Чувството за вина няма да промени миналото, а вълнението не може да повлияе на бъдещето. Невъзможно е да сте щастливи, ако се намирате някъде другаде и не успявате да приемете реалността – добра или лоша – тук и сега.

За да живеете в настоящето, трябва да направите две неща:

1) Приемете миналото. Ако не се помирите с него, то никога няма да спре да ви преследва и ще предопределя и бъдещето ви.

2) Приемете, че бъдещето е несигурно. Тревогите нямат място в настоящето. Както е казал Марк Твен, „Да се тревожите е като да плащате несъществуващ дълг”.

Промяната е неизбежна – приемете я

Можете да откриете положителните страни на промяната, само ако я приемете. Трябва да отворите ума си, за да разпознаете и да се възползвате от възможностите, които тя ви предлага. Ако продължавате да тъпчете на едно място и да се надявате, че игнорирайки я, тя ще се изпари, провалът е неизбежен. Все пак, според Айнщайн, лудостта се изразява в това, да правите едно и също нещо всеки път, и да очаквате различни резултати.

Животът продължава да си тече. Когато нещата се развиват добре, бъдете благодарни и им се наслаждавайте, защото те няма да останат същите за дълго. Ако постоянно търсите нещо повече и по-добро, за което смятате, че ще ви направи щастливи, никога няма да можете да се насладите на хубавите мигове, преди те да са отлетели.

Източник: linkedin.com/pulse/10-truths-we-forget-too-easily-dr-travis-bradberry

Още за книгата “Емоционалната интелигентност” :

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *