fbpx

На какви ценни практики ни учи Далай Лама, за да сме в хармония със себе си?

Институцията на Далай Ламите датира от края на ХІV век от н.е. В същността си тя представлява официалния водач на традицията Гелуг, която е най-младата от четирите основни традиции в тибетския будизъм. Основана е от Дзонгкапа няколко десетилетия по-рано. За първи лидер на тази традиция, традиционно се приема петият Далай Лама – Лобсанг Гятсо, макар и неговите предшественици също да са принадлежали към нея.

Далай лама се приема за най-висшия духовен водач и учител в Тибет. Далай Ламите управляват Тибет наравно с регентите и светския парламент (кашиг – на тибетски) от 1642 до 1959 година.

Далай Лама е инкарнация на един от най-почитани Бодхисатви в пантеона на Будизма, не само в неговия Тибетски вариянт, но и в останалите традиции – Бодхисатвата на безграничното състрадание Авалокитешвара. Бодхисатви са наричани същества, които са достигнали просветление, като Будите, но не се отделят в нирвана, а доброволно остават в цикъла на преражданията, за да помагат на останалите същества в пътя им към просветление.

Далай Ламите следват един след друг в наследяването на този пост, но не чрез кръвно – родствено унаследяване (Далай Ламите са монаси и за разлика от някои други Будистки школи в Тибет в които монасите имат право да създават семейство, в Гелуг това не е възможно.), а чрез издирване на детето в което се е преродил предходния носител на титлата. По този начин се приема, че от първия до настоящия Далай Лама, всъщност става въпрос за една и съща личност, която се преражда в един непрекъснат цикъл, осигурявайки по този начин запазването на приемствеността и опазването на традицията. Процесът по издирването на прерожденеца и установяването на неговата автентичност са свързани с множество практики и традиции, като особено важно е участието на вторият по значение духовен водач – Панчен Лама.

Макар и, както казахме по-горе, традицията да води началото си от раждането през 1391 годинана първия Далай Лама – Гедун Друпа, официално тази титла започва да носи Сонам Гятсо – Далай Лама ІІІ-ти. Тя му е присъдена от монголския владетел Алтан Кхан в знак на преклонение пред неговата мъдрост и знания. В превод от монголски „Далай“ означава океан, океан от мъдрост.

Dalai Lama, Далай Лама НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО Далай Лама ХІV-ти ТЕНЗИН ГЯТСО е четиринадесетият и настоящ далай лама, духовен водач на тибетските будисти. Негово Светейшество Далай лама XIV, Тензин Гятсо се явява духовен лидер на тибетския народ. Роден на 6 юли 1935 година в малкото селце Такцер в североизточен Тибет и е получил името Лхамо Дхондруб. През 1909 година Далай лама XIII посещава селцето Такцер и остава силно впечатлен от красотата на природата и изказва желание да се върне отново там някога. През 1937 година, вече след смъртта на Далай лама XIII – Тубтен Гяцо, в селото пристига група лами, които търсят неговото превъплащение. След съответен изпит двугодишният Лхамо Дхондруп бил признат за въплъщение на своя предшественик.

Именно някои от най-известните негови ценни практики и мъдри съвети към хората ще ви представим днес:

 1. Атмосферата на обич в дома ти е основа на живота ти.
 2. Прекарвай малко време насаме всеки ден.
 3. Веднъж годишно отивай някъде, където не си бил никога.
 4. Зпомни главните 3: уважавай себе си, уважавай останалите, поемай отговорност за всички свои действия.
 5. Живей добър, честен живот. Такъв, че когато остарееш и се замислиш за миналото, да си способен да му се насладиш отново.
 6. Когато губиш, не губи урока.
 7. Запомни, че да не получиш това, което искаш, понякога е невероятен късмет!
 8. Научи правилата, за да знаеш как да ги нарушиш най-правилно.
 9. Не позволявай малкият спор да навреди на голямото приятелство.
 10. Когато осъзнаеш, че си направил грешка, непременно предприеми действия по корегирането й.
 11. Бъди с отворени обятия за промяната, но не се отказвай от ценностите си.
 12. Запомни, че понякога мълчанието е най-добрият отговор.
 13. Дай си сметка, че голямата любов и големите постижения изистват и огромен риск.
 14. При някакви несъгласия с близките ти, наблегни само на настоящата ситуация. Не изкарвай миналото на показ!
 15. Запомни, че най-добрата връзка е тази , в която любовта ви един към друг надвишава нуждата ви един от друг.
 16. Съди за успеха си в съотношението на това, от което трябва да се откажеш, за да спечелиш нещо друго.
 17. Споделяй мъдростта си. Това е начин да постигнеш безсмъртие.

За биографията на Далай Лама са използвани текстове от devedjievblog.blogspot.bgХаресай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *