fbpx

Лесно ли младите хора намират общ език в непозната, но забавна среда?

Едно интервю с психолога и семеен консултант Петя Георгиева за набиращите популярност “игри и вино за необвързани”.

игри и вино за необвързани, dixit, activity, story telling
Игри и вино за необвързани

Проектът – експеримент “Игри и вино за необвързани” или как да срещнем любовта, докато се забавляваме.

Лесно ли младите хора намират общ език на такова събитие?

Всъщност, намирането на общ език става лесно и естествено, когато има желание, но също и създадена благоприятна среда и условия за това. Именно такава среда и условия създаваме на нашия формат „Игри и вино за необвързани“. Общуването в група е винаги интересно и различно, също така е и строго индивидуална способността и желанието на всеки един човек да общува с останалите и да се открие. Има хора, които лесно се свързват и намират общ език и такива, които имат нужда от повече време, за да се свържат с останалите, по-трудно говорят за себе си пред нови хора.

Каква в разликата между това да си с нови хора в непозната среда или с познати в позната?

Разликата е значителна. Когато сме с познати хора или приятели, ние обикновено се чувстваме „в свои води“, поведението ни е доста по-освободено, вече сме изградили впечатление у нашите близки, познаваме се добре и не се стараем да се представяме пред тях и да изграждаме първо впечатление, което е доста характерно за нова среда с непознати за нас хора. Това, което се случва на „Игри и вино за необвързани“ е, че освен новите контакти, забавлението, играта на по чаша вино, участниците получават и допълнителна стойност, позитивна и подкрепяща среда и условия, в които те могат да разкрият себе си по най-добрия за тях начин.

Кое гарантира повече успех за следващи срещи?

Няма рецепта или гаранция за това, всичко зависи от нагласата на всеки един участник. Разбира се, мога да споделя, че въпреки че събитието не е matchmaking, имаме участници, които след играта осъществяват и следващи срещи, това са обикновено хора, които са били естествени, по-открити и отворени към останалите и които имат желание да създават и поддържат социални контакти.

Dixit /диксит/ игрите с какво помагат? А има ли недостатъци?

Играта помага най-вече с това, че развива въображението, помага на играчите да изразят и покажат своето собствено мислене и въображение, а също така и да се опознаят с другите участници. Недостатък би имало, ако продължително време се играе с едни и същи карти, тъй като тогава може да се стигне до изчерпване/изхабяване.

С какво е по-различна тази игра от друг вид колективни игри?

Dixit спада към асоциативните игри, които развиват въображението ни. Смята се, че сравнително простите правила и екстравагантните авторски рисунки на картите стимулират абстрактното ни мислене.

Защо избра именно нея за твоето събитие?

Най-вече защото стимулира въображението, общуването и асоциативното мислене. Всичко това доста плавно и естествено се свързва с новите контатки и запознанства, което е едно от нещата, които получават участниците в този формат. Също така, играта стимулира умението за взимане на решения в екип, защото играем по двойки, а не всеки за себе си. Взимането на решения в двойка е ценно умение, което развиваме по време на играта и което ни е необходимо и в реалния живот.

Ще направиш ли Диксит за обвързани?

– Да, реших да организирам и събитие, специално за двойки – подходящо както за партньори, които са заедно отскоро, така и за семейства с дългогодишни отношения. По този начин обвързаните могат да си подарят нови преживявания, да внесат разнообразие и да засилят връзката по между си. Всяка двойка ще играе като отбор срещу останалите.

– А друг вид игри или в други градове подобни събития ще правиш ли?

Да, наскоро организирах игри за необвързани и в София, а на 31ви януари отново ще има вино и игри в Пловдив, този път ще се забавляваме с Activity.

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *