fbpx

Колко често е полезно да пием вода?

chasha voda, чаша вода

Има ли някаква точна формула, по която да изчислим колко вода на ден е полезно да приемаме всеки ден, за да сме здрави и красиви? Всички се питат това, нали? В интернет пространството, по телевизията, по радиото, а и по различните печатни издания у нас варират най-различни тенденции и съвети, за да се отговори на този въпрос. Напоследък май повечето специалисти по хранене и диети се съгласиха с една доста простичка формула, която да се спазва, за да постигнем навици за по-здравословно съществуване. Ето я и нея:

2 чаши вода още щом се събудим от сън – по този начин активизираме метаболизма си и “събуждаме” нашите органи. Действа благотворно на цялото ни тяло.

1 чаша вода преди или след пиене на кафе – може би на мнозина от вас е ясно, че кафето, колкото и да е полезно, толкова и притежава някои отрицателни ефекти за нашето тяло като дехидратирането на организма ни /това може и да е една от причините за появата не целулит при жените/. Ето защо е много важно да пием вода преди или след приемане на сутришно кафе.

1 чаша вода 30 минути преди хранене – така ще подобрим храносмилането си, а и ще ни помогне да не изяждаме огромно количество храна наведнъж, тъй като ще се чувстваме леко заситени вече.

1 часа вода преди да влезнем под душа – хидратирането преди да се изкъпем помага активно за нашето кръвообръщение, по този начин се държи и кръвното ни налягане в норма.

1 чаша вода /тук може и билков чай/ преди сън – при някои хора това може да доведе до натоварване на бъбреците и среднощно посещение до тоалетната, затова тази чаша е хубаво да се приеме час или 30 минути преди лягане.

*Не забравяйте да приемате определено количество вода и преди, по време и след физически упражнения! Тялото ви трябва да е хидратирано, за да се запазите в кондиция, да нямате проблем с кръвното, а и да хидратирате мускулите си.

*Към препоръките ще добавим още, че водата, която пиете, е добре да е със стайна температура, топла или дори гореща в някои случаи, но не и студена – студената вода може да ви доведе някои здравословни проблеми като фарингит например. Също така и да доведе до запек, или проблеми с червата. И обратоното, топлата и горещата вода помагат за проблемите със запека, помагат в очистването на червата и токсините от тялото и спомагат за регулиране на температурата на тялото.

*Не забравяйте още, че дневния прием на вода е специфичен за всеки организъм, пол и килограми – така че не се вманиачавайте, а слушайте тялото си – то знае най-добре!

И накрая, ще се радваме, ако споделите и вашия опит с няколко думи – по колко чаши или шишета вода пиете на ден?

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *