fbpx

Кои са именниците на 1 май?

На първи май празнува и рядкото за нашата страна име Тамара.

Значение на името “МАЯ”

маор - войн

Велика (от лат. maja – велик воин).

В гръцката митология Мая е най-голямата от Плеядите (седемте дъщери на титана Атлас). Тяхната красота покорила ловеца Орион и той започнал да ги преследва, докато над тях не се смилил Зевс и не ги превърнал в звезди. Самият Орион също се прeобразил и до днес всяка нощ продължава преследването си.

Мая се смята и за майката на бога-вестител Хермес. В римската митология това е името на богинята на земята, на която е кръстен месец май.

В будистките летописи Мая е името на индийска царица, която сънувала, че бял слон се вселява в нея. 9 месеца по-късно се родил синът й, принц Сидхарта, останал в историята като Буда (“просветения”). Будистите също вярват в непорочното зачатие.

Маорите също използват това име със значение “храбър воин”.

Значение на името “ТАМАРА”

палма

Името означава – “палма”. Имен ден празнува на 1 май – тогава църквата почита св. Тамара – грузинска царица канонизирана за светица от православната църква.

Тамара е старо българско име, което навлиза в Русия. За съжаление там се запазва и разпространява, а тук в България се среща все по- рядко. Сестрата на цар Иван Шишман се е казвала Тамара.

Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Родена през 40-те години на XIV век. Тя е от рода Шишман.

Също и мексиканско име, означава още щедрост, добро сърце, една богиня на маите се е наричала така, хората,които се казват така, се чувстват над всичко и много надменни.

Наздраве на всички именници!


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *