fbpx

Кои психо-социални ефекти мощно рефлектират върху нашата психика, а ние не го осъзнаваме?

тема за размисъл, tema za razmisul Днес Любопитното списание Giasks.com се фокусира върху няколко “психологически ефекта“, за които може би не сме си задавали въпроси, но които мощно рефлектират върху нас и нашето поведение. За тях пишат от блога на bufferapp.

1. Колкото повече допускаме грешки, толкова повече се харесваме на тези около нас и обратното.

Никой не обича да греши, нали?! И все пак, предпочитаме да общуваме с хора, които  не са “идеални” и все пак показват слабост. Грешките на останалите ни напомнят, че е човешко да се греши, а съвършенството създава дистанция между нас и останалите, той като създава чувство на величие, егоцентризъм, непобедимост. “Съвършените хора” обикновено стават “вълци-единаци”.

Това е така нареченият “Ефект на провала“, проверен научно от психолога Елиът Арънсън. Участници в извършен от него експеримент слушали записи на хора, играещи във викторина. На част от записите се чувало как някои от състезателите изпускали чашите си с кафе. Участниците в изследването единодушно посочили като най-симпатични именно тези, които разливали кафето.

2. Големите очаквания създават нова реалност

Мотото на Приложната психология е гласи, че ако вярваме в нещо много силно, то непременно ще се случи рано или късно. Това е така нареченият “Ефект на Пигмалиона“, изследван от психолога Робърт Розентал в неговата школа.

Един ден, в началото на учебната година, той показал на преподавателите в школата му списък на ученици с много високи резултати на тест за измерване на IQ. Но, списъкът не бил верен –  Розентал просто избрал и въвел имената на учениците на случаен принцип.

В края на годината именно те показали значително по-високи резултатите от всички останали.

„Манипулираните” от Розентал очаквания на учителите към децата от списъка били по-високи и тези очаквания създали нова реалност. Розентал обяснява резултатите от своя експеримент така: това, което един човек очаква от друг, може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

3. Колкото по-голям избор имаме, толкова по-малка е вероятността да сме доволни

Случвало ли ви се е да купите нещо спонтанно, а след това да съжалявате за това и да си казвате: “можеше да го взема по-евтино, да изчакам намаленията, другият модел беше по-добър” и прочие?

Това се дължи на така наречения „Парадокс на избора” – който казва, че колкото по-голям избор имаме, толкова по-сложно е да се намери удовлетворяващо решение.

Ето защо винаги може да срещнете човек, който винаги да се оплаква от покупките си или от личните си решения, дори и да е направил най-правилният избор.

4. Колкото повече показвате на хората, че имате нужда от помощ, толкова по-малка е вероятността те да ви помогнат.

Ако имате нужда от помощ, не я търсете в тълпата. Ще сработи „Ефектът на свидетеля”.

Той е изследван и описан от психолозите Биб Латан и Джон Дарли. Те правят експеримент с доброволци, които били информирани, че са единствените очевидци на нечия нужда от помощ. От тях се отзовали цели 85% от тях. Когато обаче към тях се намирал още един човек – процентът паднал до 65%. А когато наоколо имало още четирима свидетели, на помощ се отзовали едва 31%.

По този начин психолозите обясняват защо често свидетели на произшествия или престъпления не се опитват да помогнат на пострадалите – всеки смята, че някой друг ще повика полиция или бърза помощ.

Когато има само един очевидец, почти винаги той осъзнава , че само той може да помогне и тогава действа много по-бързо и решително.

5. Вашите грешки не са толкова очевидни, колкото вие мислите

Има хора, които винаги смятат, че някой ги наблюдава и следи за техни грешки. Усещането, че околните постоянно ни наблюдават е единствено и само игра на въображението, смятат психолозите.

Това е така нареченият „Ефект на прожектора”, проверен от екип психолози, който помолил група доброволци цял ден да носят странна тениска, а след това да оценят колко хора са ги забелязали.

Оценките на участниците в експеримента били двойно по-високи от реалното количество. Изводът е категоричен: ние се намираме в центъра на внимание много по-рядко, отколкото смятаме.

 

loading…


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *