св. Козма и Дамян 

Днес, На 1 ноември християнската църква почита повторно братята лечители безсребреници и чудотворци Козма и Дамян (честват се още и на 1 юли). Култът към тях бил силно развит в земите на Източната Римска империя. Братята били родени в Асирия, Мала Азия в семейството на грък – езичник и християнка.

Те познавали до съвършенство целебните свойства на билките и се прочули като целители. В житието им е разказано как лекуват слепота, куцота, рани по тялото. От ранни години българите ги наричат “светите врачове” или “врачи” (наименование за гадатели и лечители). И понеже помагали на хората без да взимат от никого нищо, ги наричат още и безсребреници – безвъзмездни лекари.

След смъртта им над гроба им бил построен храм, в който се видели много чудеса.

Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки.

В деня на братята лечители се спазват някои забрани – жените не работят, за да не се разболяват семействата им и домашните животни. Стопанките месят и раздават пити за здраве.

Срещу празника болни и хроми хора отиват да преспят по поляните в близост до черква или параклис, чийто патрон са светците, а на сутринта измиват лицата си с вода от близкия лековит извор – аязмо.

Днес имен ден имат: Козма, Кyзман, Дамян, Дамяна, Красинa

Да е живо и здраво името Ви!

Днес на 1-ви ноември България празнува и Денят на българските будители!