fbpx

Кой празнува на празника Св. Козма и Дамян?

св. Козма и Дамян 

Днес, На 1 ноември християнската църква почита повторно братята лечители безсребреници и чудотворци Козма и Дамян (честват се още и на 1 юли). Култът към тях бил силно развит в земите на Източната Римска империя. Братята били родени в Асирия, Мала Азия в семейството на грък – езичник и християнка.

Те познавали до съвършенство целебните свойства на билките и се прочули като целители. В житието им е разказано как лекуват слепота, куцота, рани по тялото. От ранни години българите ги наричат “светите врачове” или “врачи” (наименование за гадатели и лечители). И понеже помагали на хората без да взимат от никого нищо, ги наричат още и безсребреници – безвъзмездни лекари.

След смъртта им над гроба им бил построен храм, в който се видели много чудеса.

Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки.

В деня на братята лечители се спазват някои забрани – жените не работят, за да не се разболяват семействата им и домашните животни. Стопанките месят и раздават пити за здраве.

Срещу празника болни и хроми хора отиват да преспят по поляните в близост до черква или параклис, чийто патрон са светците, а на сутринта измиват лицата си с вода от близкия лековит извор – аязмо.

Днес имен ден имат: Козма, Кyзман, Дамян, Дамяна, Красинa

Да е живо и здраво името Ви!

Днес на 1-ви ноември България празнува и Денят на българските будители!

Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Кой празнува на празника Св. Козма и Дамян?

  1. Радвам се че ни пишете и дано и за в бъдеще продължавате да ни изненадвате все така.В нашия календар има изключителни празници,които като изклчюим факта, че почти всеки ги свързва със сядането на масата и храната заедно с пиенете, са от голямо значение като цяло за това какво символизират за нашата страна и от това трябва да сме горди.Свети Козма и Дамян са били велики хора и не напразно там където умират е направен и хора, за да се помни завинаги какво са сторили и какви хора са били.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *