fbpx

Кой празнува имен ден на 25 януари?

Св. Григорий Богослов, 18 в, 25 януари, имен ден Григор
Снимка кредит: Православието

 На 25 януари имен ден празнуват всички, които носят името Григор и производните му. Това красиво име идва от ” Григорос” и значението му е “който бди” или който е “бърз“.

На 25 януари Православната църква почита паметта на Свети Григорий Богослов, Назианзин, архиепископ Константинополски.

Св. Григорий е роден от Арианз – селище при гр. Назианз, Кападокийска област. Син на епископ св. Григорий Назиански и майка св. Нона. Учил заедно със Св. Василий Велики в Атина. Църквата го почита като един от големите богослови, писател и поет. Бъдейки архиепископ и ръководил на църквата в Цариград цели 12 години,  след това той се оттеглил в Назианз, където и починал.

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на “тримата Кападокийци”. Св. Григорий е майстор на словото и на стихотворната реч. Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на св. Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове като писмата и автобиографичните му стихове.

На 25 януари имен ден има и един от най-известните българи и обичан тенисист – Григор Димитров! Честит имен ден на всички именници – носете името си със здраве и бъдете благословени!
Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *