fbpx

Кой празнува Хелоуин?

 

Хелоуин

(на английски:  Halloween) е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия Вси светии (All Saints’ Day).

Традицията на този ден налага да се носят страшните костюми, да се правят тиквени фенери и да се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат “жертва” на техните шеги.

История на Хелоуин

Древните келти празнували своята Нова година – Сауин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

Хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, за да се предпазят от сенките. Обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Също така оставяли храна на духовете, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. Самите жители пък се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва  животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий ІV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии. Тази дата станала ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, която в страните с голямо келтско население съвпаднала и се смесила с традиционно съществуващия езически празник.

На английски език наименованието на празника звучи като All Saint’s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин) както се нарича в САЩ  и до днес.

Какво още интересно трябва да знаем за Хелоуин?

Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски  пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O’Lantern.

Гай Фокс – известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември.

На този празник в САЩ  децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по-реалистични, което води до проблеми. Често децата си слагат силиконови маски които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на почти задушили се деца и деца със сериозни травми вследсвие на блъскане в предмети поради ограничена видимост.

В Латинска Америка и Испанияи  началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos – Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила , а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница . А през ноември е Архангеловата Задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.

По същото време с православния празник Сирни Заговезни, както и в цялата сирна седмица (сирна неделя) по езически обичай хората се маскират и наПеси понеделник  излизат кукерите (които са типично български-езически и нямат нищо общо с Вси светии, нито с православната вяра и църква). В българската народна традиция често пъти езически обичаи се смесват (погрешно, вероятно поради страх от църковни наказания) с християнството.

Как да се приготвим за Хелоуин парти?

Ако сте от хората, които харесват този празник, до утре следобед трябва да приключите с подготовката си за него. Ако сте оригинална личност по природа, то не се притеснявайте да се появите на Хелоуин партито с нещо, което не е виждано до момента, дори и то да стресне околните. Такъв тип костюм би било комбинация на модните тенденции със “стряскащата” по традиция визия за празника. Хелоуин маскарад в стил Садо-мазо, костюм в черна еко-кожа или с изключително модерните напоследък змийски мотиви, еротичен Хелоуин костюм (с жартиери, бюстие и чорапи на черепи) са само една малка част от идеите, които можем да ви дадем.

Ако все пак предпочитате традиционните костюми за празника в нощта на 31-ви октомври срещу 1-ви ноември, заложете на превъплъщението си в призрак или вещица. Тях препоръчваме и на копундожиите, които нямат много време, за да се подготвят за партито. Костюмите на призрак или вещица, са едни от най-лесните за правене и не са особено скъпи. И за да не бъдете толкова “обикновени”, все пак прибавете някои от любимите ви аксесоари в черно или в по-нестандартен стил. Такъв аксесоар би бил по-едра верижка за ръка или шия, по-едър и груб пръстен, едър кожен колан с нестандартна тока и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ БОТИ, БОТУШИ или друг вид обувки С ТОКИ, КАТАРАМИ и т. н. В случай че държите и на секси визията, тези обувки да са с висок ток!

Гримът и маникюрът да са в тъмни нюанси, може в комбинация с няколко цвята, за по-шарен вид. Червилото да е съобразено с грима, като разбира се, може да се добави гланц за повече чувственост на устните.

Дами и господа, идете на Хелоуин копона с нестандартна за вас прическа! Тази вечер е моментът да разрошите косата или да експериментирате изцяло с нея. Сменете цвета, сменете дължината, сложете перука!

Каквото и да направите със себе си на този ден, не забравяйте едно: ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ ИСКРЕНО И ИЗГЛЕЖДАЙТЕ СТРАШНО!

Ползван източник: Уикипедия

Снимки: arinternationaltrade.com
Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Кой празнува Хелоуин?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *