fbpx

Кои подправки от кухненския плот имат мощно противовъзпалително действие?

При здравословното готвене много важно е да знаем кои подправки да използваме не само, когато готвим, за да напълним стомаха си, но и когато имаме реален здравословен проблем. Ето защо днешната статия е за няколко популярни подправки от кухненския плот, които имат силно противовъзпалително свойство.

Куркума – Куркуминът е това вещество в подправката, което играе ролята на мощен антиоксидант и оцветяващ куркумата в жълто. Именно заради него, тази подправка подобрява инсулиновата резистентност при пациенти с променена метаболитна функция. Куркумата има противовъзпалително действие и чудесно се съчетава като добавка към чаша топло прясно мляко – тази му комбинация се нарича “златно мляко”. За да увеличите в пъти ефектът на куркумина в ястията пък, смесете куркумата с черен пипер!

kanela-za-izgaryane-na-mazniniКанела – Цинамалдехида в канелата блокира NF-kappaB протеините – фактори, които подпомагат клетъчната смърт на вредните съединения, както и предпазва от слепване на тромбоцитите – което пък води до сърдечно-съдови заболявания. Освен това канелата блокира растежа на недоброкачествените клетки. Има противовъзпалително действие, а също и понижава както високото кръвно налягане, така и лошия холестерол. Можете да я добавяте в най-различни ястия, или пък в сутришното ароматно кафе.

Розмарин и Градински чай /Салвия/– и двете подправки действат противовъзпалително. Увеличават активността на супероксид дисмутаза – ензимът, който премахва супероксидите /мощни свободни радикали, свързани с хроничните възпаления/. Тази активност в розмарина се проявява най-добре, когато билката е подложена на топлинна обработка.
При градинския чай пък карнозната киселина и карнозолът притежават антиоксидантни и противоракови ефекти. Камфорът, друго съединение в Салвията, елеминира бактерии и гъбички, а част от други елементи в подправката се използват за създаването на ефективни антивирусни препарати.
джинджифил, ginger, djinjifil
Джинджифил – Изключителен мощен противовъзпалителен ефект има тази подправка – не случайно го сравняват с аспирина. От векове насам той се използва за възпаления и болки в мускулите, гърлото и други болежки. Главните борци в подправката са ginerols, shogaols и paradols. Чрез тях се подтиска производството на свободни радикали от типа пероксинитрит например.

lyuta-chushka-za-izgaryane-na-mazniniЛют червен пипер – Капсацинът в лютия червен пипер е отговорен за пикантния му вкус и послевкус, а също и за противовъзпалителните му и лечебни свойства. Колкото по-гореща е чушката, толкова повече капсацин има в нея. Поради мощното й противовъзпалително и болкоуспокояващо свойство, лютата чушка се използва, както за подправка, така и в самата козметика – в най-различни мехлеми и кремове. Използва се дори в антицелулитните гелове и кремове , тъй като активизира кръвообръщението.

Карамфил – Тази подправка съдържа евгенол, съединение, което предпазва от възпаления, в чиято основа се провокират заболявания на сърцето, кръвоносните съдове или други хронични заболявания. Отчасти евганолът работи като блокира ензима COX – 2 , който причинява възпаления на клетките.

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *