fbpx

Кои неща в нас трябва да променим?

спри да

Има неща в живота ни, които правим или ни се случват, които ако променим, можем да бъдем истински щастливи. Това твърдят водещите психолози, философи и автори на позитивна приложна психология като :

Морган Скот Пек, Курт Тепервайн, Лейл Лоундз, Игор Вагин, Айнд Ранд и др.

В следващия материал са резюмирани и представени трийсетте най-полезни съвета, които биха променили живота ви към по-добро. И те не са просто празни приказки, а изпитани техники, които са направили много хора по-щастливи. Ползван източник: markandangel.com

1. Спрeте да прекарвате време с погрешните хора – животът е твърде кратък, за да прекарвме време с хора, които изсмукват щастието ни. Ако някой Ви иска в живота си, ще направи място за Вас – не би трябвало ние да се борим за място там. Никога, ама никога не настоявайте да сте в живота на човек, който никога не ви оценяват. приятелски жестове Запомнете, че истински приятели са не онези, които са до Вас, когато сте в най-добра форма – психическа и финансова, а онези, които остават до Вас и в най-лошите моменти от живота Ви.

2. Спрете да бягате от проблемите си – изправете се лице в лице с тях. Няма да е лесно. И няма човек на света, който да е способен да се измъкне невредим от абсолютно всеки удар, който му нанася съдбата. От нас не се очаква да сме способни веднага да разрешаваме проблемите си. Не сме програмирани така. Всъщност, създадени сме така, че да се ядосваме, натъжаваме, нараняваме, да се препъваме и да падаме. Защото това е целта на живеенето – да се сблъскваме с проблеми, да се учим, да се адаптираме и да ги решаваме с течение на времето.

3. Спрете да се самозалъгвате – можете да излъжеете всеки друг, но не и себе си. Животът ни се подобрява, само когато рискуваме, а първият и най-големият риск е да бъдем честни със себе си. Прочетете книгата “The Road Less Traveled” на американския психиатър и най-продаваният автор Морган Скот Пек.

4. Спрете да пренебрегвате собствените си нужди – най-болезненото нещо е да изгубите себе си, обичайки някого, и да забравине, че и Вие сте специални. Да, помагайте на останалите, но помагайте и на себе си. Ако някога ще има момент, в който да направите нещо, за което изпитвате страст, или нещо важно за Вас – това е настоящият момент.

5. Спрете да се опитвате да бъдете някой, който не сте – едно от най-големите предизвикателства в живота е да бъдете себе си! Винаги ще има някой по-красив, някой по-умен, някой винаги ще бъде по-млад от Вас, но никой никога няма да бъде Вас. Не се променяйте, за да се харесате на хората. Бъдите себе си и правилните хора ще Ви обичат. Как искате хората да Ви харесват и обичат такива, каквито сте, когато Вие самите не се харесвате или обичате?!

6. Спрете да се държите за миналото – не можете да започнете следващата глава в живота си, ако продължавате да препрочитате предишната.

7. Спрете да се страхувате от грешките – да напраправите нещо и да сбъркате е поне 10 пъти по-продуктивно от това да не правите нищо. Всеки успех има цяла пътека от неуспехи зад себе си и затова всеки провал е стъпка към успеха. И в крайна сметка накрая човек съжалява за нещата, които НЕ е направил, а не за тези, които се е опитал да направи.

да се чувстваш виновен

8. Спрете да се самонаказвате за стари грешки – можем да обикнем неправилния човек или да се тръшкаме за погрешните неща, но без значение колко са се объркали нещата, едно е сигурно – грешките ни помагат да открием правилните хора и неща за нас. Всички правим грешки, имаме борби и дори съжаляваме за неща в миналото си. Но Вие не сте Вашите грешки, не сте Вашите борби, Вие сте тук, сега, градейки своето бъдеще. Всяко нещо, което се е случило в живота Ви, Ви подготвя за нещо друго, което предстои. Не го забравяйте!

9. Спрете да купувате щастие – много от нещата, които искаме, са скъпи. Но истината е, че нещата, които действително ни носят удовлетворение, са напълно безплатни – любовта, смехът и възможността да правим това, което обичаме. Ами какво по-хубаво?!

10. Спрете да търсите щастие в хората – ако не сте щастлив с това, което е вътре във Вас, няма как да бъдете щастлив и в сериозна връзка с някой друг. Първо трябва да откриете стабилност в своя живот, преди да можете да го споделите с някой друг.

11. Спрете да бъдете нерешителен – не мислете твърде дълго, иначе има опасност да създадете проблеми, които не съществуват. Оценявайте ситуациите и действайте решително! Не можете да промените онова, което отказвате да конфронтирате. Напредъкът изисква риск. Запомнете го! Няма да стигнете до втора база, ако единият Ви крак си стои на първа. (бейзбол, хора, бейзбол)

12. Спрете да мислите, че не сте готов – никой никога не се чувства 100% готов, когато изникне някаква възможност. И причината за това е проста – всички големи възможности в живота ни ни принуждават да излезем извън зоната на удобството, което на практика означава, че поне в началото няма да се чувстваме удобно.

13. Спрете да се забърквате във взаимоотношения по погрешни причини – взаимоотношенията трябва да бъдат избирани мъдро. По-добре да сте сам, отколкото в лоша компания. Няма нужда да се бърза. Ако нещо ще става, ще стане в правилното време, с точния човек и ще е най-доброто и за двама ви. Влюбете се, когато сте готови, когато го почувствате, а не защото сте самотни.

14. Спрете да отхвърляте нови взаимоотношения, защото старите не се проработили – ще осъзнаете, че всеки човек, когото срещате в живота си, идва с определена цел. Някои ще Ви подложат на изпитание, други ще Ви използват, а от трети ще се учите. Но най-важното е, че ще дойде някой, който ще извади наяве най-доброто у Вас.

15. Спрете да се съзтезавате с всички останали – не се тревожете за това какво другите правят по-добре от Вас. Фокусирайте се върху побеждаването на Вашите собствени рекорди всеки ден. Успехът е битка единствено между Вас самите.

16. Спрете да завиждате – завистта е да броиш благословенията на някой друг, вместо да отбелязвате своите. По-добре си задайте си въпроса “Какво имам аз, което всички биха искали?”

17. Спрете да се оплаквате и самосъжалявате – превратностите в живота идват с една цел – да Ви насочат в посоката, в която трябва да вървите. Можете да не виждте или разбирате всичко, което Ви се случи, но спомнете си трудностите, през които сте преминали. Ще разберете, че сте на по-добро място, с по-добри хора около себе си, в по-добро състояние на ума или в по-добра ситуация. Затова – усмихнете се! Нека всички знаят, че днес сте по-силен, отколкото сте били вчера, и това наистина ще е така.

18. Не задържайте негативните емоции – не живейте живота си с омраза в сърцето. В крайна сметка ще се окаже, че сте наранили себе си повече, отколкото хората, които мразите. Прошката не е да кажете “Това, което ми причини, е добро”. Тя е да кажете “Няма да оставя това, което ми причини, цял живот да разрушава щастието ми”.

19. Спрете да оставяте другите да Ви принизят до своето ниво – откажете да понижите стандартите си, за да им е удобно на ония, които отказват да повишат своите.

20. Спрете да губите време в обясняване на хората – приятелите Ви нямат нужда да им се обяснявате, а враговете Ви така или иначе няма да Ви повярват. Просто вършете онова, което знаете със сърцето си, че е правилно!.

21. Спрете да правите едни и същи неща отново и отново без почивка – времето да поемете дълбоко дъх е точно, когато нямате време за това. Ако продължавате да правите каквото правите, ще продължите да получавате, каквото получавате. Понякога е нужно малко да се дистанцирате, за да видите нещата ясно.

22. Спрете да пренебрегвате красотата на малките моменти – наслаждавайте се на малките неща, защото един ден може да се обърнете назад и да се окаже, че именно те са били големите неща. Най-добрата част от живота Ви ще се състои в малките, безименни моменти, които прекарвате усмихвайки се с някой важен за Вас човек.

23. Спрете да правите нещата съвършени – реалният свят не награждава перфекционистите, а хората, които довеждат нещата до край.>

24. Спрете да следвате пътя на най-малкото съпротивление – животът не е лесен, особено ако планирате да постинете нещо значимо. Не тръгвайте по лесния път. Извършене нещо свръхестествено!

25. Спрете да се държите сякаш всичко е наред, ако не е така – няма проблем от време на време да се чувставате изтощен. Не е нужно винаги да сте силен и не трябва непрестанно да доказвате, че всичко върви чудесно. Не трябва да Ви пука и за това какво мислят хората – плачете, ако е нужно, – здравословно е да пролеете някоя друга сълза. Колкото по-скоро го направите, толкова по-скоро ще можете пак да се усмихнете.

26. Спрете да обвинявате другите за своите проблеми – степента, в която можете да постигнете мечтите си, зависи от степента, в която можете да поемете отговорност за живота си. Когато обвинявате другите за това, през което преминавате, отказвате да поемете отговорност – и давате на другите властта над тази част от живота си.

27. Спрете да бъдете всичко за всички – това е невъзможно.Ако продължавате да го правите, само ще се скапете. Но ако накарате един човек да се усмихне, това може да промени света. Е, може би не целият свят, но неговия със сигурност. Затова стеснете фокуса си.

28. Спрете да се тревожите толкова много – тревогата няма да премахне бремето на утрешния ден, само ще открадне радостта от днешния. Един начин да проверите дали нещо си заслужава тревогите е като си зададете въпроса “Това ще има ли значение след една година? А след три години? А след 5?” Ако не, значи изобщо не си струва да се притеснявате.

29. Спрете да се фокусирате върху това, което не искате да се случи – насочете очите си към онова, което искате да стане. Позитивното мислене е на първите страници на всяка история за успех. Ако се будите всяка сутрин с мисълта, че днес ще Ви се случи нещо чудесно, и сте малко по-наблюдателни през деня, ще откриете, че най-често сте се оказали прави.

30. Спрете да бъдете неблагодарни – без значение колко е добър или труден животът Ви, събуждайте се всяка сутрин благодарни за него. Защото някой някъде отчаяно се бори за своя. Вместо да си мислите какво нямате, опитайте се да мислите за онова, което Вие имате, а на всички други им липсва.


Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Кои неща в нас трябва да променим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *