fbpx

Кои хранителни комбинации да избягваме?

полезни съвети

Правилните хранителни навици могат да ни помогнат да избегнем драстичните диети. Правилното съчетание на продуктите, които приемаме на закуска, обяд или вечеря, определя това дали ще сме в добра форма, категорични са специалистите по здравословно хранене. Ето защо Любопитното списание реши да ви предаде няколко съвета, които диетолозите препоръчват.

Основните неща, които трябва да се знаят са, че захарта например до голяма степен възпрепятства отделянето на стомашен сок и определено забавя храносмилането, а ако се приема в големи количества, може да потисне стомашната активност.

Също така храносмилането на въглехидратите (нишесте и захари) и на протеините е различно, и когато те се смесят в стомаха, влизат в конфликт и взаимно си пречат. Киселинният процес и алкалният не могат да се осъществят едновременно в стомаха, тъй като повишаващата се киселинност в стомаха напълно спира смилането на въглехидратите. За здравословно храносмилане е необходимо да се храним по начин, по който да не се затруднява храносмилането.

Не яжте мляко с други продукти в едно хранене!Най-добре е млякото да се приема самостоятелно или неговата употреба да се избягва.

Млякото не се смила в стомаха, а в дванадесетопръстника, тъй като стомахът не отделя секреции. Употребата на кисели плодове и мляко не създава проблеми и не пречи на храносмилането.

Не консумирайте кисели плодове с протеини! Това са комбинациите портокали, домати, лимони, ананас с месо, яйца, сирене или ядки. Киселите плодове пречат на смилането на протеините и се получава ферментация и гниене.

Не приемайте ядки, месо, яйца, сирене и други протеинови храни едновременно с хляб, зърнени храни, картофи, сладки плодове, кейкове и др. на едно и също хранене.

Не комбинирайте мазнини и протеини! Това означава съчетанието сметана, масло, олио с месо, яйца, сирене, ядки и др. Мазнините потискат действието на стомашните жлези, като забавят отделянето на стомашни сокове и пречат на отделянето на правилните стомашни сокове.

Пазете се от употребата на желета, сладка, плодове, масло, захар, мед, сиропи, меласа и др. с хляб, кейк или едновременно със зърнени храни, картофи и др.

Захар със зърнени храни също причинява ферментация.

Избягвайте комбинирането на ядки и месо, яйца и месо, сирене и ядки, сирене и яйца, месо и мляко, яйца и мляко и ядки и мляко едновременно. Ако изобщо употребявате мляко, го приемайте отделно. Причината да се избягва употребата на тези храни е това, че за всяка протеинова храна е необходим храносмилателен сок от различен вид, с различно действие и сила. За яйцата е нужно различно време на действие на стомашните сокове, отколкото за месото и млякото.

Не яжте диня и пъпеш с никаква друга храна Дините и различните видове пъпеши винаги трябва да се консумират самостоятелно. Това най-вероятно е свързано с бързината, с която те се смилат.

Не приемайте въглехидратни и кисели храни на едно хранене

Не яжте хляб, ориз или картофи с лимони, портокали, грейпфрут, ананас, домати или други кисели плодове. Плодовите киселини не само пречат на смилането на въглехидратите, но и причиняват ферментация.

Не комбинирайте домати с нишестени храни

Доматите също никога не трябва да се комбинират с нишестени храни, тъй като комбинацията на различни киселини в домата, които се засилват при готвенето, силно противодейства на алкалното смилане на нишестето. Домати могат да се ядат със зеленолистни зеленчуци и мазни храни.

Разреждайте плодовите сокове с вода! Силната киселинност и високо съдържание на захари в плодовите сокове увреждат зъбите ви и могат да навредят на стомаха ви, ако той е чувствителен. Ето защо, специалистите по хранене препоръчват те да бъдат разреждани с вода, а не изпивани в чист вид , взети от сокоизстисквачката.

…и не забравяйте , че всяка крайност вреди. Ако не можете да спазвате всеки един съвет от този списък, не го правете. Но пък може да опитате.


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *