fbpx

Кои две известни стайни растения поддържат влагата и прохладата у дома?

Знаете ли, че  стайните растения Фикус Бенджамин и Алое Вера могат да поддържат влагата и прохладата в дома по прекрасен естествен начин? Както растенията на открито могат да променят температурата на земната атмосфера чрез процеса на фотосинтеза, някои стайни растения, оказва се, могат също да правят това. Горската растителност произвежда големи количества транспирация, която увеличава водната пара в атмосферата, причинявайки повече валежи и често подсилва охлаждането чрез блокиране на слънчевата светлина. Транспирацията се случва, когато атмосферата се загрява – растенията често изпускат излишната вода във въздуха от листата си и чрез отделяне на изпарена вода растенията охлаждат себе си и заобикалящата ги среда.

ficus Benjamin
Фикус Бенджамин – пречиства въздуха и поддържа естествена прохлада у дома

 Фикус Бенджаминът е едно от малкото дървета, които растат добре на закрито и чрез който ще поддържате въздухът в дома си влажен и прохладен. Може да го сложите до друго високо растение с храстовиден връх, което би могло да послужи като малък навес за други растения под или около него. Когато групирате растенията заедно, те създават своя собствена малка атмосферна еко система, подобрявайки околната влажност. Не забравяйте, че Бенджаминът пие повече вода, когато е поставен на по-светло място, отколкото на сенчесто, така че не забравяйте да го поливате редовно!

aloe vera
Алое Вера пречиства въздуха у дома и има многобройни полезни свойства за организма и кожата на човека

 Алое вера – Почти вече няма човек, който да не знае за неговите лечебни ползи, особено за кожни проблеми като ухапвания от насекоми и изгаряния и други, но това невероятно растение има и много други ценни свойства. Високото съдържание на вода в листата му означава, че когато транспирира, то отделя хладна изпарена влага във въздуха. Тъй като също така абсорбира въглероден диоксид и освобождава кислород през нощта, позиционирането на саксия с Алое вера в спалнята може да ви помогне да спите по-добре. При отглеждането му трябва да знаете, че то предпочита разумно количество слънце с редовно поливане през топлите месеци, но много малко влага през зимата.

Друга причина да изберете фикус Бенджамин и /  или  Алое вера като любими ваши стайни растения е, че помагат да се премахне формалдехидът и бензолът и от въздуха – тоест пречистват прекрасно замърсения и застоял въздух у дома.

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *