fbpx

Какво знаем за Димитровден?

Sv. Dimitar

Днес, на 26-ти Октомври Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. За него се знае, че е роден през III век в гр. Солун, където по това време баща му е бил градоначалник. След като той умира император Максимиан Херкул възлага този пост на сина му Димитър. Това се приема с изключителна радост и почит от жителите на града.

Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Притеснен от това положение, император Галерий го хвърля в тъмница . Преди още да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. След това християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Поверията на този ден гласят как в старопланинските райони стопаните следят “полазника”, т.е. госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че идващата година ще е здрава и изобилна.

Ако срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще се пълнят с мед, а кошарите ще са пълни с агънца.

Иманярите пък вярват, че в нощта срещу Димитровден небето “се отваря” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

“Георги лято носи, Димитър – зима”, така нашите баби са отбелязвали началото на двата сезона. Според народните представи от Димитровден поставя началото на зимата и е покровител на студа.Според тях той се води и по-голям брат на св. Георги. Язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. И тъй като с идването на зимата, идва и снегът, на 26-ти Октомври стопаните прибират ралата си на сухо под стрехите и подреждат дървата си за огрев.

От Димитровден започва и подготовката за т.нар. “миши празници”. През това време жените не трябва да подхващат женска работа – да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината.

И за мъжете има някои забрани през тези дни – да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

Гювеч, яхния от пиле, курбан от овче месо, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки и печена тиква са най- честите ястия на обредна трапеза.

На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *