fbpx

Какво трябва да знаете, когато пренасяте животни и растения в ЕС?

Пътуване в Европейския съюз с Домашни любимци (кучета, котки и порове) или растения

Като можете свободно да пътувате с вашата котка, куче или пор, ако животното има европейски паспорт на домашния любимец English. Можете да му извадите такъв паспорт при всеки упълномощен ветеринарен лекар. В паспорта трябва да се съдържат данни за валидна ваксинация против бяс.

Ако имате куче, котка или пор на по-малко от 3 месеца (все още без ваксинация против бяс), вижте какви са правилата в съответната странаEnglish.

Европейският паспорт за домашни любимци е само за кучета, котки и порове. Ако имате други домашни любимци, като например зайци или канарчета, проверете какви са съответните национални правилаEnglish за излизане и влизане в страната с тях.

Ако отивате с животно в Ирландия, Малта, Обединеното кралство или Финландия, то трябва да е третирано против тенията Echinococcus, както следва :

 • третирането трябва да се извърши от ветеринар не повече от 120 часа и не по-малко от 24 часа преди планирания час на влизане в Ирландия, Малта, Обединеното кралство или Финландия;
 • ветеринарят трябва да впише информацията за третирането в съответния раздел на паспорта.

Идентификация

Вашето животно трябва да има електронен микрочип или четлива татуировка, поставена преди 3 юли 2011 г ., със същия код, като този, посочен в паспорта.

Други животни и растения

Когато пътувате в страните от ЕС, можете да носите животни и растения или части от тях. В повечето страни от ЕС обаче има строги правила за пренасянето на застрашени видове или продукти от тях. Възможно е да имате нужда от разрешение при пътуване с определени видове.

За да сте сигурни, винаги проверявайте в базата данни за търговията с диви животни и растения в ЕСEnglish. Можете също да се свържете с органа по CITES (Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) във вашата страна, за да разберете дали е необходим сертификат за вида, с който искате да пътувате.

По време на епидемии от болести по животните е възможно на определени места да има ограничения върху пренасянето на живи животни и продукти от животински произход. Свържете се със съответния ветеринарен орган, ако възнамерявате да транспортирате животни.

Какви са най-често задаваните въпроси при пренасянето на животни или растения

 • Може ли моето морско свинче да има паспорт на ЕС за домашен любимец?

  НЕ — не може. Европейският паспорт за домашни любимци е само за кучета, котки и порове. Ако имате друг домашен любимец, важи националното законодателство.

 • Нужно ли ми е разрешение, за да пътувам с пеперуда от вида „chimaera birdwing” между държави от ЕС?

  ДА – Придвижването на застрашени животински видове — включително на „chimaera birdwing” — е подложено на строг контрол. Ако искате да пътувате с пеперуда от този вид, ви е необходим сертификат.

  За да разберете дали имате нужда от разрешение, проверете в базата данни на ЕС за търговия с диви животински и растителни видовеEnglish  или се свържете с органа за прилагане на CITES (Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна) във вашата страна.

 • Възнамерявам да взема кучето си в Ирландия, където ще се настаня да живея.  Какво ще стане, ако то не отговаря на изискванията за влизане в Ирландия?

  Кучето ви може да бъде изпратено обратно в страната на произход, поставено под карантина (на ваши разноски) за времето, необходимо, за да отговори на здравните изисквания, или, като крайна мярка, кучето ви може да бъде умъртвено.

 • Зрението ми е увредено и бих искала да пътувам със самолет от Париж до Лондон.  Мога ли да взема със себе си своето куче водач?

  ДА — Авиопревозвачът е длъжен да превозва признати кучета придружители в кабината на самолета.

 • Съществуват ли ограничения за внос на определени защитени животни или растения в ЕС?

  ДА — Някои застрашени биологични видове и части от тях са защитени в рамките на Конвенцията от Вашингтон (CITES).  Съществуват строги правила за вноса на такива видове в ЕС.

Източник: europa.eu

loading…


loading…


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *