fbpx

Какво се случва с емоционалното здраве на нашите деца?

Къде сбъркахме като родители?

емоционално здраве, деца, крещящи деца, лоши деца, плачещи деца
Photo credit: pixabay.com

Емоционалното здраве на децата ни в днешно време е силно застрашено, алармират психолози. То оказва голямо значение върху начина им на живот. Ние, родителите, сме отговорни за тяхното израстване и до голяма степен имаме вина, ако те не се чувстват пълноценни. Емоционалните проблеми до голяма степен са провокирани от липсата на внимание и начин на възпитание.  Според психо терапевтите, “психическите, психологическите и емоционалните проблеми причиняват повече увреждания от всички физически здравословни проблеми, взети заедно.” Ето защо, според мен, не е достатъчно само да се роди едно дете. След това трябва да се изгради силна връзка в семейството, а не да се оставя непрекъснато в ръцете на иначе така грижовните баби и дядовци. Ергенският живот от близкото минало или гоненето на кариера е нужно да се замени с балансирана връзка с детето. Възпитанието трябва да се гради върху ясно очертани граници на допустимото поведение и съответния контрол. Детето трябва да се научи на отговорност. Балансираното хранене и правилната почивка също са важни за емоционалното му здраве. Социализирането с негови връстници чрез спорт или креативни игри е от огромно значение и трябва да стане приоритет за родителите.

Какви са лошите тенденции при грижите, които полагат родителите?

emocionalno zdrave pri decata, roditeli s telefoni, smartfoni, loshi roditeli
Photo credit: pixabay.com

 Една от лошите тенденции, която виждам и в мен самият, е че не успяват да балансират вниманието си у дома между нуждите на детето и собствените си нужди от почивка. Пример за това е, че се вторачват в телефона след работен ден или работа в къщи. За себе си взех решение да оставя телефона в другата стая. Защото честото ми изолиране може да доведе до скъсването на връзката между мен и детето ми. Съществуват и друг тип родители – те оставят децата да се “качат върху главите им”. Много груба грешка е да се внуши на детето, че каквото поиска, му се полага по право, както и че то не е длъжно да носи отговорност за постъпките си. Нашите деца имат нужда от помощта и грижата на възрастния човек, но без да се вдетиняваме. Прекаленото глезене или угаждане може да доведе само до негативи за него. Трябва да се създаде правилния баланс между желанията и необходимостите на детето. Това ще им помогне в бъдеще. Не трябва да забравяме и нашето поведение пред тях. На каквото и да ги учим, както и да ги възпитаваме, ако ние не бъдем достатъчно добър пример за добро поведение, то всичко се обезсмисля. Нашите деца копират всичко, което видят от нас, защото за тях сме модел за подражание. Децата ни трябва да повярват, че мечтите се сбъдват и че ние самите сме режисьори на живота си.

*Материалът е написан от Петър Костадинов – гост-блогър на Любопитното списание Giasks.com, който определя себе си като един обикновен българин, имащ за цел да представи своите мисли и разбирания – на места и с нотка на сатира. Тях може да прочетете и на  peshkostadinov.blogspot.bg

Използвани материали по темата на webcafe.bg и zdraveto.com

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *