fbpx

Какво празнуваме на 21 януари?

Снимка: raomirsko.com
Снимка: radomirsko.com

Честито на всички именници днес : Агнеса, Валерия, Максим, Максимилиан!

Днес Православната църква чества Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит от Витиния, Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Днес е и Бабинден – един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагат при раждане.

Традициите днес засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките.

Историята на празника е езическа и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. На този ден се къпят малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Освен това се угощават младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината – носят се хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

Влечугане (къпане) на бабата е третият момент от обичаите – обичаят е разпространен само в отделни селища в България. Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *