fbpx

Какво ни съветва “Проницателят”?

pronicatelyat

Бедност. Пропадащи бракове. Старост. Изгубени надежди. Банкрут. Несигурно бъдеще…

Как решава тези проблеми Анди Андрюс? Прочетете “Проницателят” и ще разберете. Любопитното списание ви е избрало отделни цитати от тази невероятна книга, чрез които да ви покажем още един начин на мислене. Знае ли се, може пък и да откриете отговорите, които търсите в преследване на щастието.

Време е да спреш да позволяваш на миналото да контролира съдбата ти днес.

Много хора си мислят, че за промяната е нужно много време. Не е така. Промяната идва за миг! Тя е внезапна! Може да ти отнеме време да решиш да се промениш…, но самата промяна се случва само с един удар на сърцето.

Човек може да направи всичко, което поиска. Може да постигне всичко, което пожелае. Нещата не опират до пари. Нито пък до липса на време. Когато трябва да постигнеш нещо велико в този живот, обикновено онова, което ти липсва, е идея. Времето и парите, приятелю, също са въпрос на гледна точка.

Много от съкровищата на живота остават скрити за нас просто защото ние самите никога не ги търсим. Често не задаваме правилните въпроси, които биха могли да ни отведат към решението на всички наши проблеми. Толкова сме оплетени в страхове и различни неща, за които съжаляваме, че всяка надежда ни се вижда като глупав авантюризъм.

Просто ми се струва странно – отвърна Джоунс, без да откъсва очи от предното стъкло, – как човек може да изгуби всичко, докато преследва едно нищо…

-На един кей са кацнали 5 чайки. Едната от тях решила да отлети. Колко чайки са останали на кея? -Ами… четири. -Не- отвърна Джоунс. – На кея са си останали 5 чайки. Да решиш да отлетиш и наистина да отлетиш са две различни неща. Слушай ме сега внимателно. Независимо от широко разпространеното противоположно мнение, намерението да сториш нещо не притежава абсолютно никаква променяща сила. Петата чайка може да има намерение да отлети, може да е решила да отлети, може да си говори с останалите чайки колко прекрасно е летенето, но докато сама не размаха крила и не се издигне във въздуха, тя продължава все така да си стои на кея. Между нея и останалите четири чайки на практика няма никаква разлика. По същия начин няма разлика между човек, който възнамерява да живее по различен начин, и човек, на който това изобщо не му минава през ума. Мислил ли си някога колко често ние съдим за себе си по намеренията, които имаме, докато за всички други хора съдим по техните реални действия. Намеренията без реални действия са обида за онзи, който очаква най-доброто от теб. “Имах намерение да ти донеса цветя, но не ти донесох.”, “Мислех да се прибера у дома за рождения ти ден, но…”.”

Анди Андрюс е роден на 22 май 1959 г. в град Бирмингам, щата Алабама. Започва кариерата си като комедиен артист. Избран е за комик на годината с гласовете на повече от хиляда негови колеги за две последователни години. По-късно се отдава на писане. Славата идва с една от първите му книги – The Travelers Gift (на български – под заглавие “Съкровищата на пътешественика”) става бестселър на “Ню Йорк Таймс” и е преведена на повече от двайсет езика. Интересен факт е, че е била отхвърлена от 51 издателства, преди да бъде издадена. Анди си спомня със смях, че си мислел: “ако след 51 отказа се отчая, никога няма да успея”. Следващите му книги стават изключително популярни в цяла Америка и се превръщат в бестселъри по целия свят. Пресата го определя като “една от най-влиятелните личности на XXI век в Щатите”. Притежава изключителен ораторски талант и способност да мотивира хората. Говорил е пред огромни аудитории по молба на четирима различни американски президенти и пред ръководния състав на най-големите американски корпорации. Води обикновен живот в Ориндж Бийч, Алабама, със съпругата си Поли, и двамата им синове. Разтоварва се, като лови риба.


Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Какво ни съветва “Проницателят”?

  1. Статията е много хубава, човекът казва много полезни неща. Дано повече хора четат материали като този и по-малко жълти истории…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *