fbpx

Какво говорят обичаите за 8 септември, Малка Богородица?

Малка Богородица, Дева Мария

Днес, на 8 септември, Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица – Малка Богородица.

Смята се, че този ден е типично женски празник, защото се празнува предимно от жените, молейки се за това да имат деца или очакващи дете. За да са здрави и за да раждат леко, днес те ходят на църква и се молят на Дева Мария.

Родителите на Дева Мария – Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва. Жена му Ана също обвинявала себе си, за липсата на чедо. Затова тя се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева.

Според традицията на Малка Богордица сутринта стопанките месят голяма пита -”Богородичен хляб”, от който раздават по залче на всеки от семейството и едно оставят за къщата. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари.

Българските обичаи гласят, че на Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

Днес празнуват и градовете: Берковица, Полски Тръмбеш, Симитли и Хасково.

Ден е и на международната солидарност на журналистите, Световен ден за борба с беса и е Международен ден на грамотността.

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *