fbpx

Какво е общото между Свети Валентин и Трифон Зарезан?

Вино и любов

Кое празнувате на 14 февруари – Денят на влюбените или Денят на виното? А замисляли ли сте се какво е общото между двамата им патрони и защо те биват празнуване на един и същи ден. Ето ви няколко причини:

– Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време.

– и Свети Трифон, и Свети Валентин са били лечители

– и двамата претърпяват мъченическа смърт.

– и двамата живеят около 255-а година сл. Хр.

– Някои дори твърдят, че е много вероятно двамата светци да са една и съща личност.

Кое са почитали повече в древността – любовта или плодородието?

Любовта и плодородието вървят ръка за ръка в средата на февруари още от Античноста. В календара на Древна Атина, периодът между средата на януари и средата на февруари е бил известен като месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера.

В Древен Рим пък на 15 февруари се е празнувал празникът на Луперкус – бога на плодородието. Той бил изобразяван полугол и облечен в козя кожа. Като част от пречистващия ритуал, жреците на Луперкус принасяли в негова жертва кози. След това пиели вино и започвали да тичат из улиците на Рим, държейки козя кожа над главите си, като докосвали всеки, който срещнали. Много млади жени идвали по този случай, тъй като вярвали, че след като бъдат докоснати от жреците, ще имат многодетно семейство и безпроблемно раждане.

Всъщност историята разказва, че светците с името Валентин са били двама – единият от Рим, а другият от Терни в Италия. Предполага се, че единият е бил свещеник, който сгодявал двойки, въпреки забраната на римския император Клавдий II Готски, поради отклоняването на войниците от служба. Ето защо бил екзекутиран на 14 февруари 269 г.сл.Христа. Именно него почита Католическата църква на 14 февруари и на негово име е посветен Денят на влюбените. На тази дата още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.

Ползван източник: Уикипедия


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *