fbpx

Какво е общото между книгите и 3D киното?

kniga-na-emociite-The-Girl-Who-Was-Plugged-In

Книга, която ще може да реагира на емоциите на читателите и частично да възпроизвежда обстановката, в която се оказва героят от романа или разказа? Възможно ли е? Само в научната фантастика? Не сте прави!

Книга с ефект на присъствие е новото изобретение на студенти от Масачузетския технологичен институт, предаде в. “Гардиън”,цитиран от БТА.

Нов вид книга ще пресъздава реално емоциите на творбата, пишат от “Гардиън”. Самата тя представлява набор от две електронни устройства, чрез които ще може да реагира на емоциите на читателите и ще може да проследява абзаците, към които се насочва погледът на читателя. Книгата е наречена “Сензъри Фикшън“ (Sensory Fiction) и се състои от 150 светодиода, вградени в нея, които променят цвета си в зависимост от съдържанието на абзаца, който човек чете.

Новото устройство също така обменя данни със специално облечена от читателя жилетка с различни вградени елементи. Докато четете дадена история, жилетката, в зависимост от програмата, променя температурата на елементите на Пелтие, нагрява или охлажда пластините. Тези елементи са разположени в областта на ключиците – зоните, които са най-чувствителните към промяна на температурата. Вибриращи устройства имитират сърцебиенето на четящия, а системите за компресия – условията, в които той се оказва.

За цялостното пресъздаване на атмосферата книгата “Сензъри Фикшън“ също ще възпроизвежда и различни звуци. Електронното устройство е прототип и засега може да работи само с едно произведение – “The Girl Who Was Plugged In” на Джеймс Типтри – младши (псевдоним на американската писателка Елис Шелдън).

Вие какъв жанр книги четете?


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *