fbpx

Какво е нейрографика?

Какво е нейрографика? 

neirografica, neirolinii, art terapia
Нейрографика снимка: megart.bg

Цветни моливи, флумастери, тънкописци, пастели, лист хартия и безкрайни часове рисуване и усамотяване. Някои от практикуващите нейрографика (позната още като неврографика) започват да се чувстват като деца, други споделят, че изпадат в медитация.

Защо я сравняват с детското рисуване? Специалистите обясняват това сравнение по този начин:  когато децата рисуват и оцветяват, те използват своята фина моторика. Чрез нея те създават невронни връзки и така изграждат своята реалност. Като възрастни ние преживяваме определено събитие, като използваме реалност от собствената невронна мрежа. Тази придобита опитност често затваря рамки, които са нездравословни, дори опасни.

Чрез нейрографиката можем да пресътворим нашия свят, обкръжаващата ни среда, само с помощта на лист хартия, цветни моливи, флумастри и да допуснем свободно нахлуващите мисли и образи.

Нейролинии Снимка: facebook.com/IntuitivnoeMaterinstvo/

Всичко се подчинява на невропластичността на мозъка и неговата способност да се променя във всяка възраст. Благодарение на способността на невроните за огледално възприятие, мозъкът започва да търси нови възможности, да създава нови връзки, да активира и задейства точно определени центрове, за да се постигне очакваният резултат.

Това е метод за…?

Неврографиката е творчески метод за трансформация на света. Можем да нарисуваме всичко. Линиите на действие, житейските обстоятелства, движението на времето, графичните решения на трудни комуникационни проблеми… Рисуваме и преначертаваме, премахваме вътрешните ограничения, които са поставени през годините. Чрез този тип “графиране” създаваме своя собствена рисунка, като я хармонизираме (чрез окръгляване) по начин, по който Вселената ще я приеме като наръчник за използване.

Научните изследвания показват, че изучавайки неврографика, ние овладяваме универсален инструмент за управление на обстоятелствата и алгоритмите за решаване на различни видове житейски проблеми и състояния.

Кой е Павел Пискарев и какво го свързва с нейрографиката?

Павел Пискарев е авторът на този метод. Той е основател е на “Института за аналитичен коучинг“, ректор на  “Института по психология на творчеството“, член-кореспондент на “Международната академия на психологическите науки“, председател на Съвета на IAAC, доктор на науките, архитект, бизнес треньор, лектор, системен констелатор, художник и магистър по ориенталски хуманитарни технологии.

Методът е основан на 29 април 2014 г. През първите 5 години Нейрографиката  /Неврографиката/ се разпространява в 38 страни по света, преподаването се провежда на 5 езика. Към днешна дата методът е става все по популярен по света и у нас.

Неврографиката е специален начин за рисуване на естествени меки линии.  Те не се повтарят във всяка част от движението ни, а ние ги водим по съсвсем естествен начин, без къдрене или повтарящи се движения и така до безкрайност (винаги се отвеждат до края на листа, за да създава тази представа за безкрайност). Но линиите не са спонтанни и изискват максимално внимание. И тогава рисунката намира неврографичния модел – принципът, който създава смисъла, че е изработен в линия, а в същото време е рисунка. Моделът води до състояние на вземане и решаване на парадоксални противоречия и прехвърляне на конфликтите към решения.

Нейрографиката има своя графична азбука, изобразяваща базовите архетипи (според Юнг) – кръг, триъгълник, квадрат и линия. Всичко останало е построено на базата на тези фигури. Революционното в тази азбука е нейролинията (патентована от Павел Пискарев). Това е линия, която не се повтаря на нито един участък от пътя си. Тя копира живата природа, където всичко е много уникално. Наречена още бионична линия.

bionichni linii, neirografica
Пример за бионични линии
Снимка: facebook.com/IntuitivnoeMaterinstvo/

Защо я определят като “цветосъздаване на нова реалност” ?

Защото тя е нов арт-терапевтичен подход за трансформация на реалността.

 За кого е подходяща нейрографиката?

Тя е подходяща както за възрастни, така и за деца. Не е нужно да имаш творчески заложби или познания на художник. Чрез нея ние просто изобразяваме в графична форма преживявания, травми, емоции, чувства, заявяваме желанието си за промяна на заобикалящата ни среда и имаме възможност да променим отношението си към проблеми и ситуации, вътрешни преживявания. Това е по-скоро психотерапевтичен процес.

Как на практика работи нейрографиката?

Нейрографиката работи на три нива: събитийно, емоционално и енергийно. Събитийното ниво е свързано с възникване на проблема и определяне на темата, върху която ще се работи. Емоционалното ниво най-често ни позволява да се свържем с подсъзнанието, да определим доколко този проблем е болезнен. Пътят на нейрографирането минава през емоционалното ниво. Тялото познава и разпознава утвърдените усещания и ги повтаря. Информацията, която получаваме на този етап от процеса, помага за осъзнаването на повтарящите се модели. До енергийното ниво нейрографиката с помощта на графичната азбука ни свързва с подсъзнанието, за да се създадат нови невронни връзки. Решаването на проблема изисква и известно доверие и постоянство към новите усещания в тялото и новия зрителен образ, който сами сме изобразили на лист хартия.

При спонтанното рисуване на дадена тема понякога са необходими няколко нейрографики и по това какво ни носи като емоция рисунката, проследявайки вътрешното състояние на тялото, можем да определим процеса на завършеност.

Нейрографиката е не само красива рисунка, но и невербално общуване с тялото. Когато си поставяме задача, всичките идеи идват от главата и започваме да умуваме защо не винаги се получава. Причината е, че не слушаме тялото си. Техниката на нейрографиката работи с емоционалните преживявания чрез тялото и дава възможност за лични прозрения.

Сертифицираните нейрографисти споделят, че когато се  определя една тема, по която ще се работи, ние усещаме къде тя “откликва” в тялото, колко е болезнена за нас, както и ни показва промените, които искаме да направим. Затова когато започнем да рисуваме, трябва да се доверим на вътрешното Аз, така постепенно листът ще се запълни от фигури. Не трябва да се търси пряка връзка с реалността. Образите нямат когнитивна връзка с нашите представи за света. Получената рисунка е нашият вътрешен свят, намерил изход в зрителното поле. Тя е асоциативно изобразяване на наболелите въпроси и проблеми, касаещи темата.

Кръгът е стремежът да внесем хармония, триъгълниците са наболели въпроси, които като че ли нямат решение, а квадратите и многоъгълниците са желанията на подсъзнанието да свърже простите форми в системи, където можем търсим стабилност. Всичко това е изградено чрез нейролинии (невролинии).

Основното в нейрографиката е закръгляне на острите ъгли и свързване на всички елементи в една обща картина, където всичко е хармонизирано. Оцветяването, което носи наслада за окото и довършва новосъздадената реалност, е последната част в този арт-терапевтичен процес.

Какво се случва след нейрографирането?

Заради стандартния подход и зациклянето на стандартните въпроси често нямаме решения.

Нейрографиката е метод, който разчупва стандартните подходи за намиране на решения в ежедневието ни, моментите на блокажи и зацикляне. Темите, които си поставяме често са много болезнени или “спешни” за нас и са свързани с непрекъснато обмисляне. Когато използваме новия подход, ние се доверяваме на  подсъзнанието, а то от своя страна ще опише темата със символи и ще търси идеалното решение. Така картината от нерешени проблеми ще намери отговор в логически свързана система, създавайки връзка със зрителните образи, които отразяват ситуацията.

Когато рисуваме обкръжаващия ни свят чрез асоциации, то много страни от напрегнатата реалност, скрити за нас, ще намерят своето решение. Това ни прави доста креативни, гъвкави и уверени в последствие.

В помощ на кого може да бъде Нейрографиката?

Според квалифицираните нейрографици, тя развива отлично фината моторика и подпомага образуването на нови невронни връзки, затова е много подходяща както за здрави хора, така и за деца със специални образователни потребности (СОП). Тя е прекрасен инструмент за практиките по фамилни констелации и дава прекрасни резултати в индивидуалната и групова терапевтична практика. Професионално може да бъде в помощ на арт терапевти , психолози, дизайнери, архитекти, в бизнес коучинга и много други. В личен план на ниво “ползвател”, всеки, който е преминал през базовото ниво на обучение, може да използва нейрорисуването за асоциативното отработване на емоциите и ограниченията. При всички случаи обаче е добре да се доверите на съветите на сертифицирани специалисти, защото този процес е свързан с дъблоки преживявания  и изисква специфичен подход и водене в процеса.

Павел Писарев казва: “ Мисията на Нейрографиката е да направи планетата рисунка. Връщаме на хората уменията да използват движенията на ръката, загубата на които е изправена пред тотален колапс, срещайки се лице в лице с основната заплаха на модерния човек – загуба в конкуренция с риска от изкуствен интелект “

Полезни линкове, за всички вас, които се заинтригувахте от днешната “как, къде , какво, защо” тема:

facebook.com/neurographica.metamodern/

piskarev.ru

Стъпка по стъпка с МегаАрт нейрографика : megart.bg/kak/

Видео урок по нейрографика с Меглена Костова – Мега Арт на тема:

Намаляване на безпокойството

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *