fbpx

Какво да ядем и от какво да се оттървем за здрави кости?

Сусам – той съдържа огромно количество калции, което е нужно за поддържане на костите ни. Помага дори за заздравяване на костиците в междузъбното пространство.

Сурови плодове и зеленчуци. – Когато нивото на естрогена в организма спадне, растителните хормони са тези, които заместват действието му. Те се свързват с рецептори в костта. Смята се, че те са толкова ефективни, колкото и произведеният от организма естроген.

Калции за здрави кости – Повечето специалисти препоръчват на възрастните жени всекидневен прием на поне 1000 мг калций. На младите момичета, бременните, кърмачките и жените в менопауза и по-възрастните мъже пък се препоръчват поне 1200 мг калций дневно. Най-ценните източници на калций са: Тъмнозелените листни зеленчуци – къдраво зеле, пролетни зелени зеленчуци, броколи. Млечните продукти – прясно мляко, сирене, кисело мляко, за предпочитане нискомаслени такива. Рибата – сьомга, сардина и аншоа. Яйцата – за препоръчване са варените яйца.

Витамин Д за здрави кости – той съдържа се в тлъстите риби и обогатените млечни продукти . Един от най-добрите и естествени начини за приемане на Витамин Д е слънцето. Но не прекалявайте със слънчевите бани, то може да бъде и опасно!

Минерали като хранителна добавка – освен от Калций и витамин Д, костната тъкан се нуждае от бор (за усвояване и задържане на калция), мед (за образуване на костно вещество), магнезий (за ефективно използване на калция), манган (за подсилване на съединителната тъкан в костите), силиций (за издръжливост на костите) и цинк .

Цинк – него можеда приемете чрез ракообразните морски дарове, ядките, кореноплодните зеленчуци и семената . Той е необходим за нормалното развитие на костния скелет и за производството на стомашна киселина, нужна за оптималното усвояване на калция.

Витамин К – той се намира в зелено-листните зеленчуци и млякото. Един на всеки трима болни от остеопороза страда от недостиг на този витамин.

А кои наши лоши навици повреждат костите ни?

Пиенето на алкохол – той ускорява деминерализацията на костите.

Алкохол

Пиенето на газираните напитки – те , наред с алкохола, намаляват ценните минерали в костите ни.

Пиенето на кафе – кофеинът в него пречи за усвояването на калция. Ако не можете без него, прибавяйте мляко към него, така ще компенсирате загубата на калций.

Прекалената консумация на готварската сол – тя стимулира отделянето на калция с урината.

Прекалената консумацията на месо – това увеличава загубата на калций. Специалистите алармират, че любителите на месото са по-застрашени от остеопороза в сравнение с вегетарианците.

Пушенето – цигареният дим ускорява разрушаването на костите, тъй като никотинът затруднява усвояването на калция от червата.

Силният стрес – покачването на нивата на адреналина и други хормони, произвеждани по време на стрес, лишават организма от магнезий и подобни минерали, необходими за здравите кости.

Липсата на движение – спортувайте редовно. Вдигането на тежести е особено благоприятно за костите. И ни само! Редовните упражнения са другият начин за поддържане на костите ни здрави.Упражнение за здрави стави Има специални физически натоварвания именно за тази цел. Любобитното списание ви предлага един от вариантите на тези упражнения, под формата на ВИДЕО .


Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Какво да ядем и от какво да се оттървем за здрави кости?

  1. От доста време не бях срещала толкова важна и полезна статия свръзана с хранта, която да поемаме всеки един ден.Да знаем кога и какво точно да слагаме в организма си. Не знам до колко вегетарианците трябва да се хранят с вегетариански протеини, особено соя – това е невероятен източник на протеини, който ще помогне за увеличаване на енергията, а не да хапват истинско месо.Не знам какви са последиците при тях когато една жена е веган и стане майка за нейното дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *