fbpx

Какво да не правите при кандидатстване за работа?

С приключването на летните почивки идва и неизбежното завръщане на работа. За тези от вас, които ще я сменят или си търсят такава, Любопитното списание има няколко полезни съвета за това какво да НЕ правите при явяваване на интервю за нова длъжност. Не ги подценявайте!

1. Не закъснявайте, ако имате уговорен час за интервю! – дори и минутка-две могат да направят лошо първо впечатление у интервюиращия. А първото впечатление често е най-важно!

как да се обличем за интервю

2. Не се обличайте твърде спортно, ежедневно, предизвикателно! – Нека евентуалните ви шеф и колеги разберат, че уважавате мястото, където желаете да работите и хората там. Малко по-секси облекло могат да си позволят единствено кандидат-сервитьорите – там това върши работа.

3, Не слагайте твърде силен парфюм, грим, предизвикателно червило!

4. Не говорете лошо за бившите си колеги и бившия си шеф! – Каквото и да е мнението ви за тях. На въпрос “Бяхте ли доволни от предишната си работа, от колегите и шефа ви?” или “С какви чувства се разделихте с последните си колеги и шеф?”, усмихнете се дипломатично и отговорете: “С някои от колегите си поддържам добри отношения.”

5. Не говорете на “ти” с интервюиращия! – все още не работите заедно!

6, Не разказвайте твърде лични неща за вас, когато поискат повече информация за вас! – Когато ви помолят да се представите, обикновено се иска от вас да кажете няколко думи за възрастта ви и качествата, с които разполагате. Най-добре е те да са свързани с конкретната длъжност , за която кандидатствате. Не изпадайте в излияния за личния ви живот, връзки, проблеми…още повече парични такива! Така НИКОГА няма да спечелите бъдещите си работодатели!

7, Не бъдете твърде големи лицемери! – Каквото и да казвате, бъдете искрени! Комплиментите за интериора в офиса, славата на фирмата, продуктите, услугите…са хубаво нещо, но не прекалявайте.

8, Не се явявайте на интервю за работа НЕПОДГОТВЕНИ! – гугъл знае всичко! вземете повече информация за мястото и славата на компанията в която желаете да работите. Задължително е да знаете какъв точно продукт представя на пазара или какви услуги извършва!

9, Не се клатете на стола, не размахвайте ръце или пръсти, не се прозявайте (дори и много да ви се спи, опитайте се да се въздържате), не прекъсвайте интервюиращия…

10, Не вдигайте мобилния си по време на интервюто! – най-добре го изключете или направете на тих режим!

И накрая – Не го мислете много – колкото по-спокойни сте, толкова повече хубави неща за себе си ще покажете.


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *