fbpx

Какво да научат абитуриентите от Кърт Вонегът?

тема за размисъл, tema za razmisul Абитуриентските балове бързо отминаха и отшумяха гръмките викове и броенето до 12.  Останаха си те – младите хора, на прага на активната възраст и моментите, в които ще трябва да взимат сами решения, да градят сами живота си – с всичките успехи и падения. 

За Вас, мили абитуриенти, млади хора, завършващи училище, колеж, университет, избрахме това вълнуващо слово, което да ви “подготви” за истинските неща в живота. Надяваме се повечето от Вас, които го прочетете, /или ако сте го чели, да го препрочетете сега пак/, да помислят върху думите на Вонегът – той винаги има какво да каже и нищо не казва напразно…

Из словото на Кърт Вонегът* пред випуск 97 на Масачузетския университет

Дами и господа,

Дами и господа от випуск 97, мажете се с плажно масло. Ако трябва да ви дам само един съвет за бъдещото, той ще бъде този за плажното масло. Ползата от плажното масло в дългоспочна перспектива е доказана от науката, докато останалите ми съвети са на основата на собствения ми криволичещ житейски опит.

Ето ги и тези съвети:

Радвайте се на силата и красотта на младостта си. Всъщност вие ще разберете силата и красотата на младостта си едва след като те избледнеят, но не обръщате внимание сега. Повярвайте ми след 20 год. Като разглеждате старите си снимки ще си припомните по начин, който сега не можете да проумеете, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. И въщност изобщо не сте били дебели. Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка при решаване на уравнение по алгебра. Истинските ви проблеми в живота ще бъдат неща които никога на са ви идвали наум.

Всеки ден правете нещо което ви плаши. Пейте. Не бъдете безсърдечни към човешката душа. Не търпете хора които са безсърдечни към вашата. Чистете си зъбите с конец. Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас. Помнете комплиментите които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали. Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения. Протягайте се. Не се чувствайте виновни ако не знаете какво искате от живота.

Най–интересните хора, които познавам са знаели на 22 год. какво искат от живота. Някой от най–интересните на 40 год. все още не знаят. Поемайте по много калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват когато си отидат. Може би ще се ожените, може би няма. Може да имате деца, може и да нямате. Може би ще се разведете на 40 год., може би ще празнувате 75 год. сватба. Каквото и да стане не си поздравявайте или самообвинявайте твърде много. Вашият избор е на половина късмет. Както и изборът на всеки друг. Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това което другите мислят за него. То е най-великия инструмент, който някога сте притежавате. Танцувайте, даже и да няма къде другаде, освен в стаята където живеете. Четете указанията даже и да не ги спазвате. Не четете модни списания. Те само ще ви накарат да се почувствате грозни.

Опознайте родителите си. Някои ден те ще си отидат за винаги. Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са най–добрата връзка с миналото ви и са хората, които с най–голяма вероятност ще ви останат верни и в бъдеще. Разберете че приятелите идват и си отиват, но се дръжте за най-ценните няколко от тях. Работете упорито да запълните разликите помежду си в географското разположение и начина на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали на младини. Живейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви е направил суров човек. Живейте в Северна Каролина, но я напуснете преди да ви изнежи. Пътувайте. Приемете някои вечни истини. Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. Вие също ще остареете. И когато това стане ще си въобразявате, чи когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните. Уважавайте възрастните. Не очаквайте някой да ви помага. Може би сте имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не знаете кога кранчето ще спре. Не си играйте твърде много с косата си, защото иначе, когато станете на 40, тя ще изглежда на 85. Внимавайте чии съвети ще приемете, но бъдете търпеливи с тези които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Даването на съвети е изваждане на миналото от мястото му, забърсване, боядисване на грозните части и преработване за да се представи на по – висока стойност.

Но имайте ми вяра за плажното масло.

*Кърт Вонегът (също Курт Вонегът, Курт Вонигът) (пълно име: Кърт Вонегът младши, на английски: Kurt Vonnegut, Junior) е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство.

Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст и рисунки в книгите си (пример: Закуска за шампиони). Езикът му е увлекателен и не клиширан, спечелвайки си определението „вонегътизъм“. В произведенията си Вонегът интегрира научно-фантастични елементи, като пътуване във времето , а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.

loading…


loading…


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *