fbpx

Какви трикове да използваме, за да избегнем гладенето?

гладене, ютия Филипс, yutiya Phillips

Ако сте от хората, които мразят гладенето, или просто нямате време за него, следващата статия е точно за вас!

Италиански експерти изготвиха наръчник от полезни съвети , които да облекчат домакинската работа на милиони хора по света, свързани с гладенето на дрехите им. Поради големият си мързел, или заради все по-забързаният начин на живот, който съвременните хора водят, тези хитрости се оказват наистина важни. Ето какво трябва да правите, за да избегнете гладенето на дрехите си:

– Още от самото пране на облеклото ви трябва да знаете, че колкото по-препълнена е вашата пералня, толкова по-голяма вероятност има то да се намачка – затова, просто намалете количеството пране!

Кратката програма на пералнята трябва да стане приоритет, ако не желаете гънки по вашите тениски, ризи, поли и панталони. Съвременните перални изпират перфектно дори и за половин час – освен това така щадите и самата тъкан на дрехите.

– Ако дрехите ви имат ципове, копчета или връзки, задължително ги използвайте – закопчаните дрехи запазват формата си по-добре по време на работата на пералнята.

– Освен на кратка програма, ако перете и на по-ниска температура в рамките на 30-40 градуса, освен че ще пощадите материята на облеклото си, със сигурност ще избегнете и продължителното гладене.

– Няма как да не споменем и по-лекото центрофугиране или изобщо избягването му! Тя е един много силен инструмент за намачкването на вашите дрехи, дори и да спомага за тяхното изсушаване.

– Опитайте се да си изградите един добър навик при сушенето на прането – просто го изваждайте веднага щом спре пералнята и простирайте! Колкото по-дълго стоят мокрите дрехи в барабана на пералнята, толкова по-дълго ще ви се наложи да гладите по-късно.

– Когато простирате имайте предвид правилното използване на сушилника, щипките и закачалките. Ако използвате сушилник, не наблъсквайте дрехите една до друга, така че да не могат “да дишат”. Панталоните закачете не с 2, а с 4 щипки в областта на талията, за да не увисват. Бельото е добре да бъде изпънато добре. Когато простирате ризи, тениски и по-леки дрехи, обърнете ги наопаки и поставете щипките по шевовете, за да не се образуват гънки. Използвайте не много стегнати щипки и такива с гладки глави, за да не оставят смачкани следи, дори и да са по-стегнати. За ризи, тениски и по-леки горни дрехи най-добрият вариант все пак си остават закачалките – разбира се, ризите и горнищата с цип да са закопчани.

Гладенето със спрей също може да се използва, като при него задължително условие е дрехите да са окачени на закачалка.

– За финал все пак всеки един специалист в областта препоръчва да си купувате материи, при които няма нужда да се глади 🙂 Те или не се намачкват изобщо, или просто им е нужно едно “гладене с длан“.
Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *