fbpx

Какви са традициите, обичаите и трапезата на Йордановден?

Не забравяйте, че през нощта срещу празника на Йордановден “небето се отваря” и който си пожелае нещо, то ще се изпълни. Потрайте още малко, преди да се сгушите в завивките.

Рано сутринта пък на 6ти януари, вземете един душ за здраве и идете да гледате ритуалното хвърляне на кръста в реката…а защо не и да се включите в надпреварата по ваденето му 🙂

Весело посрещане на именниците утре. Наздраве и да сте живи и здрави!

Традиции и обичаи на Йордановден

ЙОРДАНОВДЕН СЕ ПРАЗНУВА НА 6-ти ЯНУАРИ. Вечерта срещу празника е последната, трета кадена вечеря, на която всички ястия са постни. След вечерята по традиция се чупят орехи, както при Бъдни Вечер, и по тях се гадае бъдещето – добрата ядка е на здраве и берекет, а лошата на болест.

Старите хора съветват свещта, която сте запалили за да прикадите трапезата и дома, се запазва и когато гърми през годината се пали отново, за да не пада гръм.

Най-характерното на Йордановден, почитан още като “Богоявление” и “Водици”, е освещаването на водата. Това става след празничната служба в църквата, когато свещеникът хвърля в студената река, корито, язовир, кръста и най-смелият из между хвърлилите се мъже в реката го извади.

След това всеки, който се моли за здраве, си измива лицето и ръцете с осветената вода и кръст, измива се и иконата. Къпят се и именниците.

Суеверия, свързани с Йордановден

Ако хвърленият във водата кръст и китката на свещеника при ръсенето замръзнат, на здраве ще е. Ако времето на Йордановден е студено и сухо, тогава годината ще е добра и плодородна, казват вярващите.

Трапезата на Богоявление

Трапезата е постна, също като при Бъдни Вечер. Обикновено се слага на масата мед, вино, орехи, постни пълнени чушки и сарми.

Именниците да почерпят! : ЙОРДАН, ЙОРДАНКА, БОГДАН, БОГДАНА, БОЯН, БОЯНКА, ДАНА, БОЖАН, БОЖАНА, ДАНЧО, ДАНКА, БОГОЛЮБ, БОГОЛЮБА.

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *