fbpx

Какви са традициите и обичаите на Св. Константин и Елена?

бронзова икона на Св. Константин и Елена

Източноправославната църква почита Константин и неговата майка Елена като светци на 21 май. Въпреки че той не е включен в списъка със светци на Латинската църква, която почита няколко други мъченици за християнската вяра с името Константин, той е удостоен с титлата „Велики“ за своите приноси към християнството.

Флавий Валерий Аврелий Константин, по-известен като Константин I (в римокатолическия свят) и Константин Велики или Свети Константин (в лутеранския и източноправославния свят), е римски император, провъзгласен за август от войските си през 306 година, който управлява Римската империя до своята смърт. Той е първият християнски римски император, чийто Милански едикт слага край на институционализираното преследване на християните в империята.

През 324 година Константин обявява решението си да превърне Византион в Нов Рим и на 11 май 330 г. официално провъзгласява града за новата столица на Римската империя. Градът е преименуван на Константинопол (от гръцки език: Κωνσταντινούπολις – Градът на Константин), след смъртта на Константин в 337 и остава столица на Византийската империя за повече от хиляда години.

Обичаи за празника на Св. Константин и Елена

Танц върху жарава, познат още като нестинарство, е най-силният обичай на празника на Св.Св. Константин и Елена – на 21 май, изпълняван предимно в Странджа. Този огнен ритуал е вид древен култ към слънцето. В традиционната народна култура на българите е широко разпространена представата, че земният огън е отражение на небесното светило. И през пролетта, когато слънцето се възражда след зимата, се практикуват различни огнени обреди. Вярва се, че така хората стимулират по магически път слънцето, за да им донесе плодородие и здраве. Най-пряко съприкосновение с огъня е обичаят да се прескачат разпалени огнени клади.

21 май нестинарство

Има поверие, че който е прескачал огъня, ще бъде здрав през годината. Но нестинарите правят много повече – те влизат боси в пламтяща жарава и играят ритуален танц. Жаравата обаче не обгаря босите им нозе, тъй като те правят всичко това с вяра, твърдят нестинарите. Те вярват, че когато играят боси по жаравата, светците-покровители Константин и Елена ги пазят и им проправят пътека в жаравата. Ето защо и по време на този древен ритуал, нестинарите държат в ръцете си икона на син и майка Светите Константин и Елена.

В чест светците жените пък правят обредни курбани. Това е особено вашно, ако някой от родата е прекарал тежка болест или премеждие.

За мъжете, които си харесат булка на 21 май, се вярва, че ше са късметлии – съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.

Значение на името Константин

Името “Константин” означава постоянен, търпелив и идва от гръцки език “constant“.

Значение на името Елена

Произходът на името “Елена” е от старогръцки — Ἑλένη. Етимологията е нееднозначна — обикновено се превежда като „светлина“, „ореол“, „сияние“, но също и като избраница.

Именници на 21 май са: Константин, Елена, Еленко, Елка, Лена, Ленко, Ленка, Еленица, Костадин, Костадинка, Куна, Къна, Кочо, Коста, Койчо, Динко, Деница, Стоян, Стоянка, Стойо, Светла, Светлана, Ленко, Траяна.

Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Какви са традициите и обичаите на Св. Константин и Елена?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *