fbpx

Какви са легендата и обичаите на Преображение Господне?

Празникът Преображение Господне

Преображение Господне или Сотировден е християнски религиозен празник, който се чества на 6 август (по стар стил — 19 август).

Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „…лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“

Според легендата юдеите изучавали пророчествата на Исус Христос, но тълкували техния смисъл, като мислели, че Месията ще ги освободи от робството на чужденците, ще ги възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те бъркали, небесното със земното царство, а вечните блага наричали светските изгоди. Дори и самите апостоли не били далеч от такива земни помисли, макар да повярвали, че Исус е очакваният Месия.

Силно вярвали, че Христос ще възроди израилското царство, спорели кой сред тях е по-велик, не приемали, че Исус Христос, ще понася страдания и унижения от людете в името на обикновените хора. Христос често беседвал с учениците Си за Своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне.

Учениците му скърбяли за него, но дълбоко в себе си те не вярвали, че това ще се случи. Тогава Христос отвел трима от тях: Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея, за да им покаже ясно своя произход и предричаното от него “ново царство”. Лицето Му засияло, дрехите Му станали бели като сняг, до него се появявили – Мойсей и Илия, “сияещи от светлина”, и започнали да беседват с него. Светъл облак осенил всички и се чул глас: “Този е моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!” Исус моли учениците си никому да не разказват за случилото се до възкресяването му от мъртвите. Когато видят Своя Учител опозорен и прикован на кръста, да не се разколебават във вярата си и да проповядват, че Той наистина е Син на Небесния Отец.

Учениците чули гласа на Самия Бог, а Мойсей и Илия засвидетелствали със своето явяване, че Исус е действително Оня, за когото предсказвали пророците.

Традиции и обичаи на Преображение Господне

В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) – “Освещаване на гроздето”.

Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде. За празника се разрешава и риба.

Суеверия за Преображение Господне

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Преображение Господне се чества от първите векове на християнството като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

На този ден имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос – Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Да е живо и здраво името ви! Наздраве!

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *