fbpx

Какви са историята, традицията и обичаите на Благовещение?

на 25 март, Българският народ празнува Благовещение. Според Християнската религия на Благовещение Дева Мария узнава от Архангел Гавраил благата вест, че ще роди син – непорочно заченатият Исус Христос. Празникът е наричан още Благовец.

Поверията на Благовещение

Според вярванията на 25 март се пробужда пролетта и окончателно си отива зимата. Тогава пчеларите пускат пчелите, прелетните птици идват, излизат гущерите и змиите.

Суеверията предупреждават, че на този ден хората не трябва да излязат от домовете си гладни и с празен, без пари джоб. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка.

Друго поверие пък гласи, че на този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Смята се още, че на този ден всяка рана зараства много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари.

Трапезата на Благовещение

Благовец винаги се пада преди Великден и негово време са в сила Великденските пости. Ето защо на празничната трапеза трябва да присъстват риба, содена пита и мед.

На Благовещение се сеят зеленчуци, присаждат се овощните дървета, а кошерите се отварят за да излязат пчелите, за да събират мед.

Традицията на Благовец

Традицията на Благовец повелява домакините да направят основно почистване на домовете си и със събраната смет да се запали огън. Около него се извършват обредни действия с предпазваща и прогонваща сила – удрят се тенекии, пеят се песни и др. Децата обикалят къщата, а после прескачат огъня. Всички тези неща се правят, тъй като хората вярват, че на този ден излизат самодивите, самовилите, змиите и гущерите и домът бива застрашен от зли сили.

В Западна България пък девойките излизат на полето и пеят обредни песни за плодородие.

На Благовещение имен ден празнуват: Блага, Благовеста, Благой, Благовест, Бонка, Евелина, Евангелина, Добрин, Добромир, Добромира, Добрина и техните производни.

Честит имен ден на всички именици!


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *