fbpx

Какви са историята, обичаите и суеверията на 1 април по света?

Здравейте, приятели! Днес, на 1 април, празнуваме Международния ден на хумора и шегата.

История на празника на лъжата

През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване (от 1993 г. – Европейски съюз за радио и телевизия) обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата като един вид предупреждение – хората да не вярват на новинарски емисии на този ден.

Какви са обичаите на 1 април по света?

В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня, получава псевдонима “Априлски глупчо”.

априлски глупчо

Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат, само когато те обещаят да им дадат лакомство.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа оставят за друг ден.

Хората във Франция, Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и Съединените щати се шегуват през целия ден. Във Франция празникът се нарича “Априлска риба”. На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия.

Има ли суеверия за 1 април?

За символ на 1 април в Шотландия пък се е превърнала кукувицата. В тази страна птицата е символ на глупостта. В Германия и Австрия приемат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден, според тях, са хора без късмет.

А как е в България?

В България Домът на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя рожден ден с изложби, комедийни и анимационни филми, концерти и срещи с известни хумористи са само част от колоритната програма на габровци за 1 април. Ако имате път натам или сте жител на града, не пропускайте това забавление.

Любопитното списание Ви желае забавен неделен ден и Ви моли: лъжете, но не бъдете жестоки!


Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Какви са историята, обичаите и суеверията на 1 април по света?

  1. Ммм да денят на хумора и шегата (деня на лъжта), на този ден дори и на Пинокио му е позволено да лъже, така че шеги до скъсване само внимавайте с кой, за да не стане играчка плачка има и много тъжни и неразбиращи шегата хора.

  2. “В Германия и Австрия приемат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден, според тях, са хора без късмет.” – тези, които вярват в това, явно са хора без чувство за хумор, не им вярвайте 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *