fbpx

Какви ползи за здравето ни можем да намерим в ракията, виното и уискито?

Алкохол

Какви ползи за здравето ни можем да намерим в ракията, виното и уискито? Ето какво откриха и споделиха с нас учени от цял свят:

Ракията

притежава антивирусно, антисептично и антибактериално действие, което я прави отличен природен лек. Тя действа благоприятно при бронхит, болки в ставите и язва, сигурни са специалистите.

Най-често ракията се използва при заболявания на дихателните пътища като възпалени сливици, бронхит и болно гърло. Най-предпочитана за елач се смята сливовата ракия, защото тя помага при остра кашлица, простуда, запушен нос и хрема.

Кардиолози от цял свят твърдят, че ако се приемат по 50 грама дневно от това питие, това ще се отрази благотворно на сърцето и нервната система. Умерената консумация на ракия се препоръчва при високо кръвно налягане. Тя заздравява стените на кръвоносните съдове и предпазва от инфаркт.

За да бъде използвана като лекарство обаче, ракията трябва да е с идеално качество и да не й е добавяна допълнителна захар при производството. Сред най-лековитите разновидности са сливовата, гроздовата и кайсиевата, защото те всъщност се явяват спиртен извлек от познатите полезните плодове – сливи, грозде и кайсия.

Червеното вино

пък е богато на минерали и антиоксиданти, което го прави изключително полезно при редица медицински и козметични проблеми.

Червеното вино е отлично средство и за профилактика на рак на гърдата“, категорични са американските учени. Освен това eдна, две чаши вино дневно предпазват дамите от чупливи кости, твърдят още те. По време на менопаузата плътността на костите изтънява, но тя се възстановява, ако жените започнат да пият редовно по чаша вино на ден. Това е перфектна профилактика за продетовратяване на остеопорозата, смятат специалистите.

Вино и Любов

Защо да предпочитем червеното вино пред бялото вино? След серия от експерименти обаче европейски стоматолози са установили, че бялото вино има разрушителен ефект върху зъбния емайл. Проучванията показват, че съдържащите се в бялото вино киселини могат да увредят зъбите – те действат по-агресивно от същите вещества в червеното вино. Резултатите от експериментите показват, че след пиене на бяло вино, за един ден хората губят слой от емайла с дебелина 60 микрона – компонентите агресивно отмиват калция и фосфора. Ето защо експертите препоръчват да се приема сирене с високо съдържание на калций, за да се предотврати разрушаването на емайла, и освен това да се мият зъбите поне половинт час след пиене на вино.

100 грама уиски

дневно засилва съпротивителните сили на организма срещу рака, доказват нови научни доклади.

Уискито е богато на антиоксиданти, ограничаващи растежа на раковите клетки. То съдържа елагова киселина, която има свойството да ограничава взаимодействието на ДНК-то с някои канцерогенни вещества като нитрозамини и полициклични ароматни хидрокарбони.

Уискито оказва благоприятно въздействие при алергии и настинка. Питието помага и при болки в гърлото, ако към него се добавят лимон и гореща вода. Консумацията обаче на тази смес трябва да е в ограничени количества.

Уискито предпазва от кръвосъсирване и запушване на артериите и така намалява рисковете от инфаркт. Понеже е богато на антиоксиданти, то ограничава окисляването на липопротеините в кръвта, а от там и сърдечните заболявания. В малки количества уискито се препоръчва на хора с наднормено тегло. Има ниско калорийно съдържание и не съдържа мазнини. Подпомага за храносмилането и овладяването на апетита, както и при преяждане. Други установени здравни ползи от уискито са поодобряване на паметта, намаляване на стреса и безпокойството, подобряване на съня, удължаване на продължителността на живота.

Освен изброените полезни свойства на ракията, виното и уискито, можем да изтъкнем още няколко важни причини за това защо да приемаме алкохол в малки количества. Ето някои от тях:

Умерената консумация на алкохол намалява риска от диабет

Ново проучване сред лица, водeщи здравословен начин на живот сочи, че алкохолът намалява риска от диабет тип II с близо 40%.

От пиенето на малко алкохол се поумнява

Учени от Австралийския национален институт са направили проучване, което включва повече от седем хиляди души. Резултатите показали, че хората, които пият в малки количества алкохол, имали по-добре развита памет и по-бързо мислене. Твърди се още, че спиртните напитки подсилват подсъзнателната памет

Чашата алкохол ни кара да се чувстваме по-секси

Френски учени установили, че хората, които държат чаша с алкохол в ръката си, се чувстват по-сексапилни, по-умни и по-забавни.

А вие за какви още хубави неща съврзани с питиетата се сещате? Споделете с нас!


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *