fbpx

Каква е важността от това да имаме навици и какви са навиците на успелите хора?

„Навикът е втора природа“ , казват старите хора. Те от опит знаят как това какво сме постигнали в края на деня и колко ще бъдем удовлетворени от себе си зависи именно от установените ни навици, а не толкова от времето навън, трафика по улиците, спонтанно възникналите промени в работния ни график или притенциите на шефа.

„Множество изследвания показват, че навиците контролират над 40% от живота ни и ако искаме да имаме по-голяма яснота и контрол по отношение на себе си и живота си, изграждането на полезни навици в ежедневието ни е от съществено и дори решаващо значение.“, убедена е Венета Димитрова мотивационнен лектор и съорганизатор на програма за изграждане на навици.

Придобитите ни навици във времето, в което сме ги изградили, могат да изстрелят на върха на кариерата си, да ни направят щастливи в семейното огнище, да ни помогнат да оздравеем по-лесно, да поддържаме добра форма …или да ни разболеят, да ни разочароват от живота, да причинят уволнение, да ни разведат…

„Почти всяка наша мисъл, действие или реакция се основава на някакъв наш вече изграден навик. От това дали ще си оправим леглото сутрин или не, през това какво избираме да ядем, дали оставаме спокойни в напрегнати ситуации или не, до това дали може да разпознаваме възможностите около нас или не – всичко това са навици – модели на поведение, които сме заучили и изпълняваме! Обърнете внимание – това не са качества по рождение. Не е някаква генетична заложба или лоша орисия. Това са навици, които могат да бъдат осъзнато избрани, практикувани и изградени в живота ни. Това е процес, който всеки може да приложи в живота си.“ , обяснява още лекторката Венета.

Според нея и още доста специалисти в областта на приложната психология, при изграждането на полезни навици се среща един основен проблем – повечето хора разбират нуждата им, вдъхновяват се, започват, дори виждат резултати, но в един момент просто изпадат в пропаста между това какво им се иска да изградят като навици и това какво реално правят в ежедневието си. Именно за това е създадена и една „програма за създаване на полезни навици“ за всеки, който иска да:

  • да бъде по-здрав (физически, емоционално, ментално и духовно)
  • да бъде по-продуктивен – да има достатъчно време, енергия и мотивация
  • да опознае по-добре себе си
  • да увеличи усещането си за свобода, щастие и целенасоченост
  • да подобри разбирането си за хората и света около себе си
  • да е по-спокоен в ежедневието си, въпреки хаоса във и извън нас
  • да разпознае и обогати талантите и капацитета си
  • да разтреби живота си от всичко ненужно и да създаде пространство на важните неща – идеите, целите, любовта…
  • да живее с усещането, че е на своя собствен път, изживявайки своето собствено приключение по най-добрия възможен начин

В този проект всеки месец, учасниците ще се концентрират, ще изследват себе си заедно с няколко специалисти в областта и ще поработят върху придобиването на по един полезен навик всеки месец в рамките на 5 до 30 минути на ден. И така всеки месец различен полезен навик. Целта на програмата е, докато се забавлявате, всеки от вас да изгради трайни полезни навици, които да ви дадат повече време, енергия и спокойствие в дните, по-голяма яснота за себе си и своя път, да увеличите усещането си за свобода, щастие и целенасоченост.

Повече за програмата за изграждане на полезни навици и съветите на Венета Димитрова вижте тук или на фейсбук страницата на събитието тук

А в допълнение към статията, по-долу сме ви дали пример за полезни навици на хора, които вече са успели в живота – както в личния ,така и в професионалния такъв.

Какви са навиците на успелите хора?

mahatma-gandi „Това, което хората наричат своя съдба е поредицата от навици, които следват всеки ден“ 

Ганди

„Успешните хора са просто тези, които имат успешни навици.“

Браян Трейси

В много проучвания се стига до извода, че известните личности са успели, именно защото са изградили една ежедневна рутина от полезни навици, които следват всеки ден и не правят компромиси с тях.

Стивън Кинг например пише всеки ден от 7:00 до 8:30 сутринта. Той си взема сутрешните витамини, сяда на едно и също място всеки ден, пуска си музика и просто започва да пише, независимо дали има вдъхновение, мотивация, ентусиазъм или не. За него е важно това да е част от ежедневието му и го е превърнал в навик. А когато едно действие се е превърнало в навик, то умът ни много по-лесно и бързо се настройва за това, което трябва правим.

Мая Ангелу, един от известните поети и автобиографисти казва, че не може да работи и твори в красиви помещения. Затова след като се събуди си пие набързо кафето и пътува към непретенциозна мотелска стая, която е наела, за да работи. Неглижираността на атмосферата, която я заобикаля я кара да прояви своята креативност и провокира в нея генериране на добри идеи. Започва да пише в 7 и не спира до 14ч, независимо дали има конкретна тема или просто пише за неща във въздуха. Тя също е изградила тази рутина, която е приучила ума й да работи точно по това време, по точно определена задача.

Фейсбук собственик, основател, Марк Зъкурбърг, сива тениска Марк Зукърбърг, по модел на Стийв Джобс е изградил навик да се облича едни и същи тениски всяка сутрин с цел изцяло да минимизира взимането на несъществени решения. Капацитетът ни за взимане на решения е ограничен ресурс. Колкото повече решения взимаме, толкова намалява капацитетът ни да взимаме добри и бързи решения. Какво да ям за закуска, какво да облека за работа, кой път да избера до офиса, с коя задача да започна, кога да отговоря на имейлите си, кога да обядвам, какво да обядвам, кога да спортувам и прочие са несъществени решения, които хора като Марк Зукърбърг са решили предварително веднъж вместо да решават всеки ден. Така са си изградили навик, които им помага да имат увеличен капацитет за взимане на по-добри решения, повече енергия и осъзнатост в настоящия момент.

Уинстън Чърчил имал собствен вечерен ритуал, включващ дрямка след 17 часа за час и половина, събуждане, баня, вечеря към 20 часа, след което идвало време за пури и уиски до полунощ. Британският министър-председател правил нещата в тази последователност винаги, каквото и да се случва. Казвал, че тази сиеста му позволявала да работи като за ден и половина в рамките на 24 часа. Заради необичайния график на съня му, някои от срещите на кабинета му се състояли докато бил в банята. Изграждането на навик да тича 5 км на ден, казва Барак Обама в своята автобиография, е нещото, което му помогнало да се пребори с посредственото си съществуване в младините си. В момента Барак Обама тренира по 45 минути, 6 дни в седмицата, веднага след като се събуди. „Останалата част от деня ми ще бъде продуктивна ако отделя време за спорт“ е неговото вярване и не позволява почти на никого и нищо да отмени този изграден навик. opra-winfrey

Опра Уинфри пък е известна с навика си да медитира по 20 минути всеки ден. Тя е направила тази дейност неразривно обвързана с ежедневната й рутина и споделя, че това е нещото, което й е помогнало да преодолее стреса, неудовлетворението и препядствията, които е имала в живота си.

В статията сме взаимствали и текстове от блога: venetadimitrova.com

Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Каква е важността от това да имаме навици и какви са навиците на успелите хора?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *